kunstbus
Dit artikel is 30-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur Heygate Mackmurdo

Engelse architect, tekenaar en sierkunstenaar/ontwerper, geboren 12 december 1851 Edmonton, Middlesex (nu Londen) - overleden 15 maart 1942, Wickam Bishops, Essex.

Arthur Heygate Mackmurdo is een pionier van de Engelse Arts and Crafts beweging, een van de belangrijkste wegbereiders van de Jugendstil en de moderne Engelse bouwkunst. Zijn titelblad voor Wrens City Churches (1883) wordt beschouwd als het eerste werk met Jugendstil-karakter. Met onder meer Ford Maddox Brown, James Whistler en Frank Brangwyn, sloeg Mackmardo in de jaren '80 van de 19e eeuw een brug tussen de hervormende generatie van Huskin en Morris en de opkomende esthetische beweging.

Biografie
Arthur Heygate Mackmurdo studeerde in Oxford, leerde het vak van de Londense architect T. Chatfield Clarke (1829-1895) en werkte later als assistent van James Brooks (1825-1901), architect van de neogotiek (gothic revival).

Onder de indruk van de ideeën van John Ruskin (1819-1900) gaat hij onder hem studeren aan de Ruskin School of Drawing en Fine Art in Oxford.

Samen met Ruskin maakte Mackmurdo in 1874 een reis door Italië en na terugkeer gaven ze beiden les aan het Working Men's College in Londen.

Mackmurdo reisde ook meerdere malen alleen naar Italië, waarbij hij tekeningen maakte van klassieke en renaissance gebouwen. Hij keerde terug naar Engeland met een enthousiasme voor renaissance architectuur en kunst en het was zijn bewondering voor de renaissance die leidde tot zijn geloof in de uniformiteit van de kunsten en de overtuiging dat er geen onderscheid tussen de kunstenaar en een ambachtsman is.

Mackmurdo begon een in 1875 architectenbureau in Londen en was actief in de oprichting van de Society for the Protection of Ancient Buildings in 1877. Zijn betrokkenheid leidde ertoe dat hij William Morris ontmoette, die hem interesseerde in de ambachten. Hij leerde zichzelf graveren in steen, borduren, koper repousseren, meubelmaken etc.Stoel, 1882boekomslag van Wrens City Churches

In 1882 richtte hij samen met zijn student Herbert P Horne (1864-1916), de kunstenaar Selwyn Image (1849-1930), Clement Heaton en Bernard Cheswick de Century Guild of Artists op die architecten, ontwerpers en kunstenaars verenigde om de middeleeuwse gilden te laten herleven, alle takken van de kunst terug te geven aan de kunstenaar en arts en crafts ontwerpen te produceren. De hoofontwerpers waren Mackmurdo en Horne, Selwyn Image was nauw betrokken bij het Guild maar geen officieel lid. Ook William de Morgan en George Heywood Sumner (1853-1940) sloten zich aan. Om de artistieke betekenis van het product te prevaleren boven zijn commerciële waarde verkochten de leden van het Century Guild hun ambachtelijke producten alleen aan medeleden.

In 1883 publiceerde hij 'Wrens City Churches', waarvan de titelpagina Japanse invloeden toonde. Het boekomslag wordt als het eerste echte voorbeeld van een Art-Nouveau-ontwerp beschouwd.

Het tijdschrift van het Century Guild, The Hobby Horse, dat vanaf 1884 viermaal per jaar door het collectief werd gemaakt, werd aanvankelijk ontworpen door Mackmurdo.

In de volgende twintig jaar ontwierp hij metalen objecten, stoffen, behang en meubelen voor verschillende firma's, onder andere voor 'Morris, Marshall, Faulkner & Company'.

Mackmurdo was in de tachtiger jaren een van de vooruitstrevendste onder de Engelsche architecten. Het huis dat hij nog vóór 1880 in Enfield bij Londen bouwde kan men zich nauwlijks vóór 1900 voorstellen, evenmin als de stand op een tentoonstelling te Liverpool van het jaar 1886, waar het werk van zijn kunstnijveraarsgroep, het Century Guild, getoond werd, zóó licht en ijl is de architectuur, zoo slank zijn de houten pijlers en zoo koen ontworpen zijn de overstekende balken. - (Mackmurdo betrokken bij een andere sleutelfiguur in de arts en crafts, Walter Crane met wie hij in 1888 de National Association for Advancement of Art and its Application to Industry oprichtte. Ook was hij betrokken bij de oprichting van de Society for Protection of Ancient Buildings.

Na 1904 zou Mackmurdo zich toeleggen op zijn theorieën over economische en sociale hervorming, die hij publiceerde in zijn boeken The Human Hive (1926) en A People's Charter (1933).

Mackmurdo's werk is te zien in de William Morris Gallery in Walthamstow, waaraan hij een legaat naliet van behangontwerpen, metaalwerk, meubels en drukwerken en in Colchester, waar een paar door hem ontworpen metaalwerken zijn en een studie van engelen, deel van een gift die hij deed aan een galerie daar. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.