kunstbus
Dit artikel is 12-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

BBPR

Interventions in Castello Sforzesco, Milan

Italiaanse rationalistische architectengroep, in 1932 opgericht door Gian Luigi Banfi (gest. 1945), Ludovico Barbiano di Belgioioso (geb. 1909), Enrico Peressutti (1908-1976) en Ernesto Nathan Rogers (1909-1969). Het bureau werkte op het gebied van architectuur, stedenbouw, gebouwenrestauratie, tentoonstellingsdesign en productontwerp.

Zij werden sterk beïnvloed door Gropius, Mies van der Rohe en Le Corbusier en vanaf de jaren'30 ook door de Fin Alvar Aalto. In 1935 werd BBPR lid van de CIAM (Congrès International d'Architecture Moderne).

In 1939 opende BBPR een atelier in het 16e-eeuwse klooster Chiostri delle Benedettine di San Simpliciano in Milaan.

In WO II stierf Banfi in een concentratiekamp en werd Rogers geïnterneerd in Zwitserland.

Na de oorlog vormden de drie overgebleven partners BBPR opnieuw en speelden zij een belangrijke rol in de promotie van het Rationalisme. Lag het accent in hun werk aanvankelijk op de binnenhuisarchitectuur en de bouw van tentoonstellingspaviljoens, na WO II werd de moderne stedenbouw hun voornaamste werkterrein.

Torre Velasca
De Torre Velasca is de bekendste maar ook de meest besproken wolkenkrabber in het centrum van Milaan. De wolkenkrabber is ontworpen door BBPR studio. De bouw begon in 1950 en duurde tot 1958. Met een hoogte van 106 meter is het een symbool van de Milanese architectuur geworden na de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw heeft de vorm van een paddestoel. Om het grote volume goed te kunnen verdelen, rust het gebouw op een enorme fundering van verstekt beton. In het gebouw komen aspecten terug die men ook kan vinden in het Castello Sforzesco. De keuze van de materialen en de kleuren maken dit gebouw tot één van de interessantste, moderne constructies van de stad.

Van 1954 tot 1964 ontwierp BBPR meubilair voor Arflex met behulp van ultramoderne latex bekleding en de kantoormeubilairseries Spazio (1956) en Areo (1960) voor Olivetti.

BBPR was tevens een intellectuele drijfkracht, waarvan de leden belangrijke onderwijsfuncties vervulden in Italië en het buitenland. Van 1950 tot 1962 doceerde Peressutti aan de Architectural Association in Londen, het Massachusetts Institute ofTechnology, Princeton University en Yale University. Rogers was hoogleraar aan de Politecnico di Milano.

Een mooi voorbeeld van een geslaagde enscenering is de opstelling van de beroemde Pietà Rondanini van Michelangelo in het Museo del Castello Sforzesco (1954-1964) door Studio Architetti BBPR. Het beeld kwam pas in het zicht van de bezoeker, wanneer hij enkele treden was afgedaald en een hoge, stenen wand had gepasseerd terwijl een laag scherm van olijfboomhout hem in de richting van het beeld leidde. De fascinerende omgeving, de schitterende kunstwerken en het ontwerp van het museum maken het 'Museo d'Arte Antica' in Milaan tot een unieke expositieruimte.

Een voorbeeld van zogenaamde aanpassingsarchitectuur is hun ontwerp van de Chase MAnhattan Bank in Milaan (1969).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.