kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Benthem Crouwel

Benthem Crouwel Architects (1979)

Jan Benthem (1952), Mels Crouwel (1953), André Staalenhoef,

Architectuurstroming: High Tech (1970-1990)
Het idee van High Tech is dat er onderdelen van de gebouwen zoveel mogelijk in de fabriek gemaakt worden. De installaties en constructie van de gebouwen zijn goed zichtbaar. Het argument om de installaties zoveel mogelijk aan de buitenkant te plaatsen is dat er binnen zo een grote lege ruimte overblijft. De gebruikte materialen zijn vooral staal en glas. Het Centre Pompidou is een belangrijk gebouw gerealiseerd in deze stijl. Door de steeds strengere isolatie-eisen werd het steeds lastiger gebouwen volgens de principes van high-tech te realiseren. Het onderhoud is ook moeilijker door de uitwendige constructie. - (Benthem als Crouwel hebben gestudeerd aan de Technische Hogeschool in Delft (nu TU). Ze leerden elkaar kennen op de werkcolleges van Oudejans. 'Hij leerde ons hoe mooi iets gewoons eigenlijk is.'

Benthem en Crouwel zaten in Delft in de tijd dat de invloed van de hoogleraren Aldo van Eyck en Herman Hertzberger op het hoogtepunt was. Benthem: 'Het Weeshuis in Amsterdam van Van Eyck was een zéér inspirerend gebouw. Ik voel me beïnvloed door Van Eyck en Hertzberger, maar ook door Bakema en hun voorgangers Van den Broek en Duiker. Het is een manier van denken: het functionalistisch oplossen van programma's.'

Jan Benthem richtte na zijn studie aan de Technische Universiteit van Delft in 1978 samen Mels Crouwel het architectenbureau Benthem Crouwel Architecten BV bna op, toen nog met Albert Wiersma. Aanvankelijk begon het bureau met verbouwingen voor kennissen en familie.

Hun eerste grote opdracht was de bouw van een tolkantoor (1980-87).
Van de toenmalige Rijksbouwmeester W. Quist kregen ze een van hun eerste opdrachten, het ontwerpen van een douanekantoor voor Hazeldonk, voor Oldenzaal en voor 's Heerenberg.

In 1982 kreeg het bureau al een opdracht voor Schiphol: het ontwerp van een fietsenstalling. Ook hier speelde Quist een belangrijke rol. Hij had de luchthaven-directie op Benthem en Crouwel gewezen. Het terrein dreigde door allerlei soorten gebouwtjes te 'vervuilen', vond hij, en dus moesten de ontwerpen voor de kleinere gebouwen bij voorkeur door één hand worden gemaakt, in één huisstijl. Inmiddels is Benthem Crouwel verantwoordelijk voor een groot deel van de uitbreiding van Schiphol, van Schiphol Plaza tot de Terminal West.

1982 - 1984 Hardglas, Almere, (gesloopt), "De Fantasie"
1987 - 1989 bedrijfsgebouw Mors, Industrieterrein De Veken 106 Opmeer
Amsterdam Airport Schiphol (Masterplan 1988 - 2003 en Schiphol Centrum 2000)
1990 - 1995 winkelcentrum Schiphol Plaza en station Schiphol

1990 - 1992 Bekendheid bij het grote publiek verwierf het bureau met de verbouwing van een voormalige wolspinnerij in Tilburg tot het inmiddels vermaarde Museum De Pont. Met minimale ingrepen veranderden zij het vervallen industriële gebouw in een moderne ruimte, waarbij de oude schoonheid zoveel mogelijk in tact werd gelaten.

1990 - 1996 provinciehuis Groningen, St. Jansstraat 4 Groningen
1991 - 1996 Malietoren Den Haag
1995 - 1998 Centrum voor popmuziek 013, Veemarktstraat Tilburg

Mels Crouwel ontving in 1999 de prestigieuze BNA-kubus.

Bij Uitgeverij 010 verscheen onlangs een uitgebreide Monografie met een overzicht van hun werk van 1980 tot 2000.

restauratie en verbouwing van het Anne Frankhuis in Amsterdam (1999).

2004 - Moerdijkbrug voor de HSL.

Op dit moment is Benthem Crouwel vooral druk met de metrogebouwen die in het kader van de Noord-Zuid lijn aangelegd moeten worden. Deze metrolijn zal Purmerend via het hart van Amsterdam met Schiphol verbinden. Hiervoor zal het bureau op zeven plekken in de stad 'ingrepen' moeten plegen.

Ir. Mels Crouwel wordt met ingang van 1 oktober 2004 benoemd als Rijksbouwmeester. Hij volgt Jo Coenen op die na vier jaar afscheid neemt. Mels Crouwel gaat zijn nieuwe functie als Rijksbouwmeester parttime invullen en blijft verbonden aan Benthem Crouwel.
De Rijksbouwmeester bevordert en bewaakt onder andere de stedenbouwkundige inpassing en de architectonische kwaliteit van rijksgebouwen. Daarbij heeft hij in het bijzonder aandacht voor monumenten en toepassing van kunst in rijksgebouwen. Hij is de adviseur van de Rijksgebouwendienst en van de minister van VROM en andere betrokken ministers op deze gebieden. Daarnaast adviseert hij de regering gevraagd en ongevraagd over het architectuurbeleid. Het Rijk heeft een voorbeeldfunctie als het zelf bouwopdrachten geeft. Daarvoor heeft het vijf uitgangspunten geformuleerd die samenkomen in het begrip 'SMAAK': stedenbouw, monumenten, architectuur, architectuurbeleid en kunst.

Relevante verwijzingen: VPRO De Plantage, VPRO Audio

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 37.