kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

BNA

BNA - Bond van Nederlandse Architecten

BNA, voluit de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten BNA, is de enige algemene Nederlandse beroepsvereniging van architecten. Doel van de BNA is het stimuleren van de ontwikkeling van de bouwkunst en het bevorderen van de beroepsuitoefening van de leden.

Architecten leveren binnen de BNA een gezamenlijke inspanning om optimale voorwaarden te scheppen voor de uitoefening van hun beroep, door ontwikkeling van hun vakmanschap, versterking van hun ondernemerschap en de maatschappelijke, culturele en economische profilering van architect en architectuur.

Binnen de landelijke BNA functioneren regionaal 21 verschillende Kringen, elk met een eigen bestuur. Een kring is samengesteld uit de BNA-leden die wonen of werken binnen de grenzen van de betreffende regio.

Bij selectie van een architect door de opdrachtgevers wordt vaak lidmaatschap van de BNA als basisvoorwaarde gezien, omdat dit eigenlijk al direct getuigd van kwaliteit van een architect. Het is ook niet voor iedereen mogelijk lid te worden van de BNA: men moet ingeschreven staan in het Architectenregister.

Historie
De organisatie BNA is een samensmelting van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst (1842) en de Bond van Nederlandse Architecten (1908). Een belangrijk persoon in de vroege jaren is H.P. Berlage. De huidige structuur van de BNA ontstaat wanneer in 1919 de leden zich aansluiten bij de oudere Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst. De naam van deze voorloper is nog altijd terug te vinden in de volledige naam van de Bond. Sinds 1957 heeft de Bond van Nederlandse Architecten het predicaat 'Koninklijke'.

Voorzitters:
. 1908-1911: K.P.C. de Bazel
. 1993-1998: Carel Weeber
. 1998-2002: Jan Brouwer
. 2002-2006: Kees van der Hoeven
. 2006-2008: Jeroen van Schooten

Architectuurprijs
Sinds 2006 is er voor de BNA-leden de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar:
. 2007 - Vesteda Toren in Eindhoven.
. 2008 - Station Amsterdam Bijlmer ArenA.Pageviews vandaag: 1547.