kunstbus
Dit artikel is 28-12-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carlo MollinoItaliaans architect en vormgever, geboren 6 mei 1905 in Turijn - overleden 27 augustus 1973 aldaar.

Carlo Mollino's carrière was zeer verscheiden, en strekte zich uit van architectuur en stadsplanning, tot het ontwerpen van meubilair en interieurs, mode, theater- en filmsets. Hij hield van schrijven, fotograferen, skieën, stuntvliegen en autoracen.

Biografie
Carlo Mollino was de zoon van de bekendste Turijnse architect en ingenieur Eugenio Molino. Carlo Mollino sudeerde techniek en kunstgeschiedenis en daarna begon hij aan de architectuuropleiding aan de universiteit van Turijn, waar hij in 1931 met eer afstudeerde.Tavolo Arabesco, 1950

Daarna ging Mollino bij zijn vader werken en in 1933 won hij de eerste prijs van de wedstrijd van de Federazione Agricoltori in Cuneo. In datzelfde jaar ontwierp hij ook het interieur voor zijn eigen huis, Casa Miller, dat hij gebruikte als studio voor zijn erotische foto's van vrouwen.

Tussen 1936 en '39, ontwierp Mollino de Società Ippica, de manege van de Turijnse ruiterclub, die als zijn meesterwerk wordt beschouwd, maar in 1960 werd vernietigd. Dit werk brak met het verleden van de rationalistische school en zocht inspiratie bij Alvar Aalto en Eric Medelsohn.

Mollino ontwierp het veelal biomorfe meubilair voor zijn interieurs. Zijn ontwerpmethode, geïnspireerd op het futurisme en het surrealisme, werd bekend als de 'Turijnse Barok' en stond lijnrecht tegenover het uit Milaan overgewaaide rationalisme.Carlo Mollino was dol op skieën en schreef het boek Trattato sul Discesismo, waarin hij zijn skitechniek uitlegde met vele illustraties. Ook ontwierp hij een aantal huizen in de bergen, waaronder Casa del Sole in Cervinia en de Slittovia van Lago Nero in Sauze d'Oulx. Dit gebouw dat alleen in de winter te bereiken is per ski, werd in 2001 gerestaureerd en bevat hedendaagse exposities.

Van 1952 tot 1968 doceerde Mollino architectuurgeschiedenis aan de faculteit architectuur in Turijn. Ook in 1952 ontwierp Mollino het RAI Auditorium in Turijn, dat in 2006 totaal werd gerestaureerd, waarbij grote veranderingen in de originele structuur werden aangebracht. Daarnaast ontwierp Molino racewagens. In 1954 was zijn Osca 1100 de beste in zijn klasse in de 24 uur van Le Mans.

De uitbundige vormen van het Bioformisme dat Mollino aanhing, hadden een grote invloed op het na-oorlogs Italiaans design. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 35.