kunstbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chermayeff

Serge Chermayeff, Ivan Chermayeff & Geismar

Serge Ivan Chermayeff was een Tsjechisch-Britse architect, geboren 8 oktober 1900 Grozny, Tsjechie, (toen behorende bij het Russische Rijk) - overleden 8 mei 1996 in Wellfleet, Massachusetts, VS. Serge Chermayeff emigreerde in 1910 naar Londen in Groot-Brittannië. Daar stond hij samen met Paul Follot van 1928 tot 1931 aan het hoofd van de Modern Art Studio van het meubelbedrijf Waring & Gillow.
Hij werd officieel architect en had van 1931 tot 1933 had hij een ontwerp- en architectenbureau.

In 1932 werd in Londen zijn zoon Ivan Chermayeff geboren.In 1933 emigreerde architect Erich Mendelsohn (1887-1953) via Nederland naar Engeland waar hij met Serge Chermayeff samenwerkte aan het De La Warr Pavilion in Bexhill-on-Sea (1933-1936). In 1933 schreef graaf De La Warr, de socialistische burgemeester van Bexhill in Engeland, een competitie uit voor architecten om een paviljoen te ontwerpen dat het imago van Bexhill als chique badplaats voor de rijken zou veranderen in 'socialisme aan zee'. Het paviljoen moest een culturele ontmoetingsplaats worden voor zowel arbeiders als adel. De architecten Eric Mendelsohn en Serge Chermayeff kregen de opdracht en in 1935 werd het modernistische De La Warr Pavilion opgeleverd.

Na deze opdracht werkten Mendelsohn en Chermayeff nog samen aan het Nimmo House in Chalfont-St-Giles (1934-1935) en Levy House in Londen (1935-1936).
Vanaf 1937 werkte Chermayeff weer alleen verder en werd hij lid van de MARS (Modern Architectural Research Group). In deze periode was hij een belangrijke pionier van de International Style in Groot-Brittannië en ontwierp hij bakelieten radiobehuizingen voor Ekco en stalenbuismeubelen voor PEL.In 1938 maakte Henry Moore de sculptuur 'Recumbant Figure' voor Serge Chermayeff die een sculptuur wilde voor de afscheiding tussen zijn terras en tuin in Halland, Sussex.
Moore dacht dat een grote verticale figuur in dit gebied met al zijn horizontale lijnen zinloos was en eerder afstotend dan contrasterend zou werken.
Dit stenen beeldhouwwerk is het meest geopende van de werken van de jaren '30 en misschien wel van al het stenen beeldhouwwerk dat Moore daarna nog heeft gemaakt.

Chermayeff emigreerde in 1939 naar de VS, waar hij na een korte periode werkzaam geweest te zijn als stedenbouwkundige en architect in 1940 de designafdeling van het Institute of Design in Chicago ging leiden. Van 1942 tot 1946 was hij hoofd van de kunstafdeling van Brooklyn College, New Vork. In 1946 wordt hij na de dood van László Moholy-Nagy weer directeur van het Institute of Design in Chicago.

Ivan Chermayeff & Geismar
Ivan Chermayeff studeerde van 1950 tot 1952 in de VS aan de Harvard University, daarna tot 1954 aan het Institute of Design in Chicago, waarna hij lessen volgt aan de School of Art and Architecture van Yale University (1954-1955) waar hij Thomas Geismar (geb. 1932) ontmoette.
In 1956 richtten Thomas Geismar en Ivan Chermayeff samen met Robert Brownjohn (1925-1970) Brownjohn, Chermayeff & Geismar op, een atelier voor grafische vormgeving.
In 1958 nemen zij deel aan de Wereldtentoonstelling in Brussel, waar zij een bijdrage leveren aan het Amerikaanse paviljoen met beelden van fragmenten van de Amerikaanse cultuur, waaronder verkeersborden en een reusachtig Pepsi-Iogo.
In 1960 beginnen Ivan Chermayeff en Thomas Geismar samen het ontwerpbureau Chermayeff & Geismar, waarmee zij zeer uiteenlopende opdrachten voor grafische ontwerpen aannemen voor klanten als de Chase Manhattan Bank, Xerox, Mobil Oil en het Museum of Modern Art in New York.
Chermayeff & Geismar zou uitgroeien tot een van de invloedrijkste grafische vormgevers van Amerika. Hun ontwerpen, beïnvloed door geometrische Abstractie, Minimalisme, Dada en popart, zijn duidelijk, direct, gelaagd, suggestief, verrassend, en tegelijkertijd in overeenstemming met de tijdgeest.
Ivan ontwierp naast zijn werk voor het bureau kinderboeken, sculpturen, platenhoezen, affiches, etc. en maakte daarnaast altijd vrij werk, met name collages.
Website: www.cgstudionyc.com en interview op www.designboom.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.