kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Claus en Kaan

Claus en Kaan Architecten (1988)

Nederlands architectenbureau Nederland in tweeën verdeeld: Prof. Ir. C.H.C.F. (Kees) Kaan (Breda, 1961) leidt vanuit Rotterdam de opdrachten in het Zuiden van het land, terwijl Ir. F.M. (Felix) Claus (Arnhem, 1956), werkzaam aan de Amsterdamse Weesperstraat, verantwoordelijk is voor alle opdrachten in Noord-Nederland.

Kees Kaan en Felix Claus hebben hun streven eens omschreven als het willen doorbreken van de scheiding tussen low practice en high theory, tussen architectuur die dienend is aan haar directe doel en architectuur die zich over de hoofden van gebruikers heen richt tot collega-architecten en critici. Strengheid en ontspannenheid zijn kenmerkend voor het oeuvre van Claus en Kaan. Het zijn eigenschappen die vaak ook gelijktijdig zijn terug te vinden. Zelfs in de meest Spartaanse vorm is de architectuur van Claus en Kaan daardoor nooit meedogenloos hard.
"Ooit vroegen we ons af hoe we architectuur konden maken", schrijven de architecten Felix Claus en Kees Kaan in het overzicht van hun werk Claus en Kaan - Gebouwen. "Nu weten wij dat die niet gemaakt kan worden. Je kunt alleen bouwen en een gebouw wordt vervolgens misschien architectuur."
De gebouwen van Claus en Kaan lijken ook niet gemaakt te zijn om als architectuur door het leven te gaan. De lijnen zijn veelal strak, de vormen vierkant, en de vensters vertonen zich herhalenderwijs in de strakke gevels. Ze passen overwegend traditionele materialen toe als baksteen, maar ook aluminium en stucwerk.

Hoewel de architectuur van Claus en Kaan onmogelijk als postmodern kan worden beschouwd, is hun houding schatplichtig aan het postmodernisme. Dat blijkt uit de vrijheid waarmee zij omgaan met referenties, zoals het Whitney Museum van Marcel Breuer of het Barcelona paviljoen van Mies van der Rohe en uit hun ondogmatisch brede belangstelling, die reikt van Heinrich Tessenow tot Gordon Bunshaft, van Auguste Perret tot I.M. Pei. Voor hen bestaat er geen wezenlijke tegenspraak tussen moderniteit en klassieke waarden. (Claus en Kaan combineren strakke lijnen en ritmische gevels met eclectische referenties aan de moderne architectuurgeschiedenis. Letterlijke herhalingen of retro-architectuur zijn in de ontwerpen echter ver te zoeken. Het moderne wordt vaak toch conventioneel, doordat ontspannenheid en strengheid worden gecombineerd. De gerealiseerde woningbouw heeft veelal iets weg van een loods, terwijl bedrijfsgebouwen vaak op een modernistische bungalow lijken. - (Biografie
Felix Claus en Kees Kaan zijn opgeleid aan de Technische Hogeschool Delft.

Voor de oprichting van hun eigen bureau Claus en Kaan Architecten opgericht in 1988 maakten zij deel uit van Het bureau van Rudy Uytenhaak.

Hun eerste project in 1988 was een kinderdagverblijf in Utrecht. Zeer uiteenlopende opdrachten volgden, variërend van een Gemeentehuis in Tynaarlo (Groningen) tot studentenhuisvesting voor de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Ambassade in Maputo (Mozambique). Ze bouwden woningen in de Amsterdamse wijk De Aker en in het Oostelijk Havengebied. Tussen het Bim-huis en de Passagiers Terminal op de Oostelijke Handelskade verrijst een hotel van Claus & Kaan. Ook ontwierp het bureau een deel van het stedenbouwkundig plan voor IJburg. Een van de eerste ontwerpen van Claus en Kaan was in 1992 Werf Buitenveldert in een vormgeving geïnspireerd op het Barcelona Paviljoen.

1991 Nominatie Rietveldprijs
1993 Nominatie Premio PalladioEurotwin

1992 - 1994 Bedrijvencentrum Eurotwin Amsterdam, met nominatie voor de Océ/BNA-prijs voor industriële architectuur.

Kees Kaan is sinds 1993 als gastdocent verbonden aan de TU Delft. Buiten de TU Delft doceerde hij van 1994-1996 aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam en van 1997-1998 aan de Academie van Bouwkunst van Amsterdam.

1994 Aanmoedigingsprijs, Amsterdamse Raad voor de kunst

1996 - 1997 Renovatie studentenwoningen, Calslaan 44-56 Enschede, met nominaties voor de Mies van der Rohe Award en de Nationale Renovatieprijs 1998.

1996 - 2002 Studentenhuisvesting en bedrijfsruimtes, Sarphiastraat Amsterdam.

1997 Grand Prix Rhénan d' Architecture.

Claus en Kaan Architecten Rotterdam is in 1997 opgericht als zelfstandig bedrijf naast Claus en Kaan Architecten Amsterdam.

1997 woning in Amsterdam aan de Binnen Wieringerstraat met een straatgevel in de vorm van een glazen trappenhuis.Silverline

1998 - 2001 Silverline appartementengebouw Almere aluminium golfplaten.

1999 - 2003 Uitbreiding Stadskantoor Breda
2000 - 2005 Stedenbouwkundige Plannen voor de Amsterdamse uitbreidingswijk IJburg.

2001 Bekroning Best Verzorgde Boek voor de monografie 'Claus en Kaan Gebouwen'.

2002 Museum Nationaal Monument Kamp Vught, waar zij het gerestaureerde deel van het voormalige concentratiekamp Vught afschermen van de buitenwereld.

2003 Nominatie Museum of the Year Award
2004 Nominatie Premio Dedalo Minosse

2004 Claus en Kaan architecten zijn gevraagd een masterplan te maken voor de renovatie en uitbreiding van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (België).

2004 Nederlands Forensisch Instituut, 's-Gravenhage

2005 Mövenpick Hotel in Amsterdam.

2005 Lensvelt De Architect Interieur Prijs

2006 Praktijkhoogleraar faculteit Bouwkunde, afdeling architectuur van de TU Delft
Per 1 juli 2006 is Ir. C.H.C.F. (Kees) Kaan (1961) benoemd tot praktijkhoogleraar bij de faculteit Bouwkunde, afdeling architectuur van de TU Delft. Kaan gaat het vak architectonisch ontwerpen doceren.
Kaan is diverse keren genomineerd voor een prijs en heeft diverse prijzen gewonnen. Zo won hij in 2001 de Bekroning Beste Verzorgde Boek voor de monografie 'Claus en Kaan Gebouwen', in 1997 won hij de Grand Prix Rhenan d'Architecture en in 1994 de aanmoedigingsprijs van de Amsterdamse Raad voor de Kunst. In 2005 is het interieur van zijn project 'Nederlands Forensisch Instituut' in Den Haag bekroond met de Lensvelt De Architect Interieurprijs. Ook heeft de nieuwe hoogleraar diverse publicaties op zijn naam staan. De meest recente zijn The Royal Netherlands Embassy, Mozambique (2005), Torino (2004) in samenwerking met M. Costanzo, en Building Rotterdam/Beijing in samenwerking met H.Ibelings.

In 2007 was het bureau betrokken bij de verbouwing van De Bazel tot stadsarchief.

Geheel afwijkend van alle voorgenoemde projecten is de vormgeving van het appartementencomplex en zorgcluster Eekenhof in Enschede (2008) in Amsterdamse School-stijl, waarbij Claus en Kaan af wilde stappen van hun gebruikelijke minimalisme. In 2008 kwam ook het nieuwe Stadsdeelkantoor ZuiderAmstel gereed.

Momenteel werken zij aan het Paleis van Justitie aan het IJ in Amsterdam, dat naar verwachting in 2010 gereed zal zijn.

2009 Claus en Kaan ontwerpen woonwijk bij Barcelona
Architect Kees Kaan [Claus en Kaan Rotterdam] ontwerpt een compleet nieuw stadsdeel van ongeveer 150 hectare in de gemeente Prat, bij Barcelona. Hij won een internationale prijsvraag, waarover onder meer op Skyscrapercity werd gepubliceerd; daar is ook te vinden wie er nog meer in competite waren voor deze enorme opdracht. Kaan werkt in Spanje samen met de stedenbouwkundige Jaume Carné. Van Kees Kaan komt in Spanje al een groot gebouw in uitvoering. In 2006 verwierf hij de opdracht voor het ontwerp van de Faculteit Farmacie voor de universiteit van Granada. In 2007 behoorden ze tot de 10 architectenbureaus die een uitbreidingsplan mochten maken voor het stadion van FC Barcelona, Nou Camp. - (Architectuur Instituut Rotterdam.

Websites:
. www.architectenweb.nlPageviews vandaag: 2269.