kunstbus
Dit artikel is 09-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

DogenpaleisHet Dogenpaleis (Italiaans: Palazzo Ducale, Engels: Doge's Palace) aan het San Marcoplein in Venetië was het paleis van de doge, de leider van de Republiek Venetië.

Tot de achttiende eeuw werd Venetië door de Dogen geregeerd. Zij waren niet alleen de baas van Venetië, ze gaven ook leiding aan de Katholieke kerk.
De doge werd gekozen door de aristocratie van Venetië en benoemd voor het leven. Hij regeerde samen met een Raad van Tien. Aanvankelijk had de doge veel macht, maar in de 13e eeuw wilden de rijke Venetiaanse families meer invloed op het bestuur en werd de macht van de doge sterk beperkt. Vanaf die tijd moest hij in vrijwel alles rekening houden met de Raad van Tien.

Het ontstaan van het paleis dateert uit 814 en het is vier keer vernield door branden, maar telkens weer opgebouwd. Het uit roze marmer opgetrokken paleis dat er nu nog staat is gebouwd tussen 1309 en 1424 en een goed voorbeeld van de Italiaanse Gotiek met vroege Renaissance elementen. De architect was waarschijnlijk Filippo Calendario.
Er zijn duidelijk Oosterse invloeden te zien, zoals de open arcaden van de begane grond en de eerste verdieping. Het paleis bestaat uit drie vleugels rond een binnenplein. Op dat plein valt vooral de grote trap (Scala dei Giganti) op, die gebruikt werd bij staatsbezoeken en officiële ceremonies, zoals de installatie van een nieuwe doge.

De broers Giovanni en Bartolomeo Buon ontwierpen de zogenaamde Porta della Carta, de grote laat-gotische toegangspoort die uitkijkt op de Piazzetta.

Het interieur van het paleis is rijk versierd met beelden, schilderijen, stucwerk en bladgoud. Grote kunstenaars als Veronese, Carpaccio, Titiaan, Tintoretto en de gebroeders Bellini, hebben aan het interieur gewerkt. Het beroemde werk 'Het Paradijs' van Tintoretto beslaat de hele oostelijke muur van de Sala del Maggior Consiglio. Het is 7.45 meter hoog en 24.65 meter breed! Na de voltooiing van het Paradijs, het grootste schilderij ooit vervaardigd, waarvoor hij in 1588 de opdracht had gekregen, rustte Tintoretto voor een tijdje uit en ondernam hij geen ander werk van belang.
Het grootste deel van het werk dat Titiaan maakte voor de Venetiaanse overheid, is verloren gegaan tijdens de brand in het Dogenpaleis in 1577.

Het paleis was de residentie van de doge en huisvestte dan ook de kantoren van enkele politieke instituten van de Republiek Venetië die nu niet meer in gebruik zijn. Gelijkvloers zijn de kantoren van de juristen; het kantoor van de kanselier, de censuur en die van de vlootambtenaren. Op de eerste verdieping bevinden zich een vergaderzaal, de ballotagekamer, de vertrekken van de doge zelf, Porta della Carta, een 15de eeuwse gotische poort is de hoofdingang.

Op de tweede verdieping liggen de:
. Zaal van de Grote Raad (Sala del Maggior Consiglio) met op een muur Het Paradijs van Tintoretto, waar de buitenlandse ambassadeurs werden ontvangen en de kantoren van enkele staatinstituties (zoals de Raad van de Tien)
. Bussola kamer (Sala della Bussola), waar de burgers van Venetië schriftelijke klachten konden indienen
. Sala dei Tre Capi (Kamer van de drie hoofden van de Raad van Tien)
. Ondervraagkamer van de Staat zijn in het Palazzo Ducale ondergebracht
. Sala della Bussola (Kompaskamer)
. Martelkamer
. Sala dello Scudo met muren met landkaarten en twee wereldbollen
. Scala dei Giganti, een trap van Antonio Rizzo is genoemd naar de beelden van Mars en Neptunus uit 1567
. Scala d'Oro, een trap ontworpen door Andrea Sansovino met werk van Alessandro Vittoria op het plafond
. Cellen uit de 16de eeuw voor zware criminelen

Op de derde verdieping:
. Collegiale vertrekken met in de Anticollegio een werk van Bacchus en Ariadne gekroond door Venus, gemaakt door Tintoretto
. Sala del Consiglio del Dieci met plafondschilderingen van Veronese

. Aan de achterkant van het paleis verbindt de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri) het paleis met de gevangenis. Deze gesloten brug gaf de ter dood veroordeelde gevangenen een laatste blik op de lagune, dat volgens de verhalen de zuchten veroorzaakte, waaraan de brug zijn naam dankt. De brug is nu het een symbool van romantisch Venetië: een paartje dat elkaar in een gondel onder de brug kust zal eeuwige liefde ten deel vallen…


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dogenpaleis


Pageviews vandaag: 1918.