kunstbus
Dit artikel is 09-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Donato Bramante

geboren: 14 april 1444 in Monte Asdrualdo, Urbino
gestorven: 11 maart 1514 in Rome

Italiaanse architect uit de hoogrenaissance

Bramante's stijl was die van de Donato Bramante had eerst een opleiding tot schilder genoten bij Piero della Francesca in Urbino en de werken van Andrea Mantegna bestudeerd, maar verlegde zijn belangstelling naar het perspectief en de architectuur.

In 1477 was hij in Bergamo, waar hij fresco's schilderde in het Palazzo del Podestà.

Vanaf 1478 verbouwde hij te Milaan het oratorium S. Maria presso S. Satiro, waarvan een deel al door een andere bouwmeester was ontworpen. Hij behandelde de koepel als het centrale ruimtebepalende element waaromheen zich de overige delen van het bouwwerk tot een eenheid tezamen binden. De koorpartij is geschilderd en toont Bramantes meesterschap over het perspectief.

Zijn volgende grote werk, koepel en koorpartij van de S. Maria delle Grazie te Milaan, vertoont invloeden die wijzen in de richting van de niet uitgevoerde architectuurontwerpen van leonardo da vinci. In de sacristie bevindt zich Leonardo's Laatste Avondmaal.

In 1499 vertrok bramante naar Rome om daar antieke bouwwerken te bestuderen. Toen hij zijn studie voltooid had en zijn eerste echte bouwwerk in Rome, de Santa Maria della Pace, een feit was kon je zien wat hij geleerd had en wat vanaf dan ook zijn stijl zou kenmerken: bramante hield zijn ontwerpen eenvoudig, zonder al te veel versieringen.

Een meesterwerk is ook het Tempietto op de binnenhof van het klooster San Pietro in Montorio te Rome, ca 1500. Het is een ronde centraalbouw met vrijstaande zuilen en koepel, op de plaats waar Petrus zou zijn gekruisigd. Wegens de harmonieuze proporties werd het in de 16de eeuw al gewaardeerd als een monument dat kon wedijveren met gebouwen uit de klassieke oudheid.
Museum)
door Giacomo da Pietrasanta gebouwd naar een ontwerp van Donato Bramante; vanwege zijn achthoekige vorm
wordt deze ook wel de Cortile Ottagono genoemd.

Ook het huis van Bramante's werk, maar dat bestaat niet meer en de opdracht van Julius II om een paleis van Justitie te bouwen werd bij lange na niet voltooid.

Bramante heeft ook het ontwerp voor de herbouw van de paus, onder wie Bramante volledige erkenning kreeg voor zijn meesterschap), op zijn naam staan. Voor de nieuwe Sint-Pieter ontwierp Bramante een centraalbouw in de vorm van een Grieks kruis, waarbij elke arm eindigde in een apsis. De vier hoekkapellen tussen de armen zijn ook weer Griekse kruisen. Ze vormen tezamen een omgang langs de koepel. die naar het Romeinse Pantheon was gevormd. Op het moment dat Bramante stierf waren alleen de pijlers van de viering deels uitgevoerd. De kerk zou in gewijzigde vormen worden voltooid.
kathedraal van Milaan waarover Bramante zich samen met Leonardo da Vinci heeft gebogen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.