kunstbus
Dit artikel is 09-07-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eduard Petzold

Duitse landschapsarchitect (Königswalde, 14 januari 1815 - Blasewitz (Dresden), 10 augustus 1891).

Carl Eduard Adolph Petzold begon in 1831 als leerling in dienst van prins Hermann von Pückler-Muskau, schrijver, reiziger en zijn eigen tuinarchitect. Daar had Jacob Heinrich Rehder de dagelijkse leiding bij de aanleg van het Muskauer Park: een park in Engelse landschapsstijl met een omvang van 545 hectare(grens Polen-Duitsland). Van Rehder heeft hij het vak geleerd en de kunst afgekeken.

In 1846 koopt de Prins der Nederlanden Willem Frederik van Oranje-Nassau het park en slot waar Petzold werkzaam was. Zijn kwaliteiten worden door de Prins opgemerkt en hij wordt in 1852 aangesteld als Parkhoofd van dit park. Die functie blijft hij tot 1872 vervullen. Het park groeit in die periode uit tot een honderden hectaren groot landschap in de engelse landschapsstijl.

Ondertussen werd hij echter in 1854 naar Nederland gehaald waar de Prins in Wassenaar enkele landgoederen bezat die hij wilde aanpassen aan de nieuwste inzichten en wensen op het gebied van landschapsarchitectuur.

Dit was het begin van zijn carriére in Nederland.

Daarna heeft hij als landschapsarchitect 174 parken en tuinen gerealiseerd in Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Nederland, Polen, Bulgarije en Turkije.

Petzold was betrokken bij de inrichting van De Horsten te Wassenaar in opdracht van prins Frederik. Daarnaast maakte hij voor Rodolphe Frédéric van Heeckeren van Wassenaer grootschalige plannen voor het park en de omgeving van kasteel Twickel bij Delden die voor een deel ook zijn uitgevoerd.

Ontwerpen
Landgoed de Horsten, Landgoed Huize de Paauw, Landgoed De Raephorst, Landgoed ter Horst, Landgoed Eikenhorst: alle te Wassenaar in opdracht van prins Frederik 1854
Zypendaal, Arnhem 1863
Huis Rhederoord, De Steeg 1868
Bingerden, Angerlo 1869
Hof te Dieren, Dieren 1870
Gulden Bodem, Arnhem 1872
Wielbergen, Angerlo 1872
Buitenplaats Oud-Wassenaar, Wassenaar 1877
Kasteel Middachten, De Steeg 1878
Landgoed Elswout, Overveen 1882 (niet uitgevoerd)
Landgoed Duinlust (Overveen), Overveen 1882
Kasteel Twickel, Delden 1885-1891
Clingendael, Wassenaar 1888 (park uitgevoerd door Springer, Rosarium destijds niet uitgevoerd)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_Petzold.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 183.