kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Empire State Building

Het Empire State Building is een 443,2 meter hoge wolkenkrabber in New York, en staat tweede op de Lijst van de hoogste gebouwen van de Verenigde Staten.

Enkele opmerkelijke feiten
. Het is gebouwd in 1930.
. Het heeft 102 verdiepingen.
. De bouw duurde 410 dagen.
. Het was het hoogste gebouw ter wereld van 1931 tot 1972.
. Het is nu een historisch monument.
. Het is weer het hoogste gebouw in New York, omdat de Twin Towers werden verwoest door de terroristische aanslagen op 11 september 2001.
. Het is na de Sears Tower in Chicago het hoogste gebouw van het Noord-Amerikaanse continent.
. De aluminiumtoren op het dak van het gebouw (waar nu de antenne op staat) was oorspronkelijk bedoeld als aanlegmast voor luchtschepen.

Geschiedenis
Het Empire State Building is gebouwd naar aanleiding van een "competitie" tussen Walter Chrysler, van de Chrysler Corporation, en John Raskob, oprichter van General Motors. Het doel van de competitie was om te zien wie het eerst het hoogste gebouw ter wereld kon bouwen. Om de strijd te winnen zocht John Raskob in 1929 een groep investeerders bij elkaar en samen hebben zij de opdracht gegeven tot de bouw van deze wolkenkrabber.

Op 22 januari 1930 werd kon al worden begonnen met de bouw van de 381 meter hoge toren en mede door de gedrevenheid van de bouwvakkers was het gebouw al klaar op 1 mei 1931, dit was ruim voor de geplande datum.

Op diezelfde dag opende toenmalig president Herbert Hoover het gebouw door vanuit zijn kantoor (in Washington D.C.) op een knop te drukken waardoor de lichten van het Empire State Building aan gingen. In 1945 heeft het gebouw ernstige schade opgelopen doordat er tijdens zeer dichte mist een bommenwerper tegen de muur van de 79e verdieping aanvloog.

Het gebouw is vanaf 1931 tot de bouw van het World Trade Center in 1971 het hoogste gebouw ter wereld geweest. Nadat het World Trade Center door de terroristische aanslagen op 11 september 2001 werd verwoest is het Empire State Building weer het hoogste gebouw van de stad.

De architect
Architectenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates heeft de wolkenkrabber ontworpen; zij moesten dit in een zeer korte tijd doen omdat de druk van John Raskob erg hoog was. In dezelfde periode heeft het architectenbureau nog andere gebouwen ontworpen, de meeste waren wolkenkrabbers met dezelfde stijl als het Empire State Building, wat inhoudt dat de ramen allemaal recht onder elkaar zitten en smal zijn, er hoogteverschil is binnen het gebouw (de zijkanten zijn kleine torens die afnemen) en er aan de buitenkant veel gebruikgemaakt wordt van een zandkleurige steen.

Andere gebouwen die door het architectenbureau ontworpen zijn:
. Reynolds Building, NY (1929)
. Lefcourt National Building, NY (1929)
. 500 fifth Avenue Building, NY (1931)
De gebouwen zijn gebouwd in een tijd dat New York een zeer grote groei meemaakte. Er was dus veel vraag naar kantoorruimte terwijl er maar weinig grond beschikbaar was. Dit leidde ertoe dat de gebouwen hoog moesten worden en ook functioneel.

Website GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Empire_State_Building


Pageviews vandaag: 695.