kunstbus
Dit artikel is 24-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erick van Egeraat

Nederlandse architect, geboren 2 mei 1956 in Amsterdam.

Website: barok. In de architectuurgeschiedenis is de barok bij uitstek de stijlvorm waarbij met overdaad een poging wordt gedaan de goddelijke waarde hier op aarde te demonstreren.' - (Biografie
Erick L.J.M. van Egeraat groeide op in Groningen. Na zijn middelbare school op het Sint Maartenscollege in Haren vertrok hij naar Delft waar hij bouwkunde studeerde aan de TU en in 1984 afstudeerde.

In 1984 richtte hij met onder andere Francine Houben het architectenbureau Mecanoo op, waar hij werkzaam zou blijven tot 1995.

1987 Winnaar Maaskantprijs

In 1995 verliet hij Mecanoo, het bureau van zijn ex-vrouw Francine Houben, met 17 medewerkers om zijn eigen architectenbureau op te richten, Erick van Egeraat associated architects (EEA).

Beïnvloed door zowel culturele en historische context als door de contemporaine samenleving richt EEA zich op de ontwikkeling van architectuur die relateert aan een vertrouwd beeld, aangevuld met nieuw ontstane sensaties om het leven in de toekomst vast te leggen. Om architectuur te scheppen die het karakter van deze tijd weerspiegelt en die daarnaast beïnvloed is door creatieve kunstvormen als mode en design. Het doel is niet te verklaren maar te relateren - niet te beschouwen maar te verleiden - niet te irriteren maar te overtuigen en verrassen. - (organisch bouwen en uitbundig gebruik van materialen. Het inmiddels internationale EEA met opdrachten in Centraal Europa heeft vestigingen in Rotterdam, Londen, Praag, Boedapest en Moskou waar gezamenlijk 150 mensen werken aan een portefeuille van internationale projecten op topniveau.

In de Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture staat Erick van Egeraat op de zesde plaats bij de top van de belangrijkste architecten ter wereld.

1998 Winnaar prijsvraag masterplan Oosterdokseiland, Amsterdam

1998 Restauratie en nieuwbouw ING-gebouw Boedapest

2000 Winnaar prijsvraag nieuwbouw The Royal Shakespeare Theaters, Stratford

2000 Oplevering Ichthus College Rotterdam (op foto te zien)

2002 Winnaar prijsvraag Moscow City

2005 'Life in Architecture Award' voor het beste gebouw in Warschau (Nederlandse ambassade)

2006 'For Budapest Award' voor het 'ontwerp van architectonische meesterwerken in Budapest'

2007 Prijs voor beste schoolgebouw Metzo College, Doetinchem

2007 RIBA Award en Renaissance Award voor Middlesbrough Institute of Modern Art

2007 Erick van Egeraat won de internationale prijsvraag voor het bouwen van de Nationale Bibliotheek van Tatarstan.

Andere rojecten
. Tropenpunt aan de Mauritskade in Amsterdam
. Nederlandse Ambassade in Warschau
. Hogeschool InHolland en uitbreiding in Rotterdam
. Gemeentehuis Alphen aan den Rijn
. Stuivesantplein, Tilburg
. The Rock, in het Mahler 4 Project in Amsterdam
. Popstage Mezz, Breda
. A.A. Hijmans van den Bergh gebouw, Utrecht
. Stadsschouwburg Haarlem
. Federatie-eiland, Sotsji, Rusland

23 januari 2009 EEA [buro van Erick van Egeraat] is failliet
Het gerenommeerde architectenbureau van Erick van Egeraat is failliet. Het bureau met vestigingen in Rotterdam, Londen, Moskou, Boedapest en Praag ging ten onder aan de kredietcrisis. Bij EEA (Erick van Egeraat associated architects) werken ruim 140 mensen. Van Egeraat ontwierp meer dan honderd projecten in acht landen.

EEA is bekend van diverse kantoren, musea, theaters en onderwijsgebouwen. Zo maakte het bureau faam met onder meer het Natuurhistorisch Museum, hogeschool INHolland in Rotterdam, de Stadsschouwburg Haarlem en poppodium Mezz in Breda.

Volgens curator Raymond de Bok kreeg het kantoor het moeilijk nadat 'een aantal nog niet aangevangen maar wel opgedragen projecten door opdrachtgevers was vertraagd of uitgesteld'. 'EEA heeft op dit moment een behoorlijk aantal opdrachten onder handen', aldus De Bok. Hij probeert in samenwerking met de eigenaar van het kantoor de projecten goed af te ronden. 'Van Egeraat wil door', verklaarde De Bok.

Het architectenbureau van Erick van Egeraat won onlangs nog de prijsvraag voor het nieuwe stadhuis van Boedapest. Het door EEA ontworpen universiteitsgebouw in Leipzig bereikte in het najaar zijn hoogste punt. Het door het architectenbureau ontworpen kantoorgebouw aan de Zuid-As nadert zijn voltooiing. De door Erick van Egeraat ontworpen stadsschouwburg in Haarlem werd in september voor het publiek geopend.

EEA werkt aan de plannen van Federatie-eiland, een kunstmatig eiland in de Zwarte Zee van Rusland. Het eiland komt bij de plaatst Sotsji waar in 2014 de Olympische winterspelen worden gehouden.

Eerder werd al bekend gemaakt dat het kantoor in Boedapest zou worden gesloten.

Websites:
. www.vn.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 753.