kunstbus
Dit artikel is 28-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franco Albini







Fiorenza



Gala

Italiaanse Architect geboren 1905 Robbiate Como Italie - overleden 1977 Milaan

Franco Albini wordt beschouwd als een van de meest innovatieve Italiaanse Architecten van zijn tijd. Albini was beroemd om zijn werk als stedenbouwkundige en werd een van de belangrijkste Italiaanse neo-rationalisten. Zijn werk wordt gekarakteriseerd door verfijndheid en minimalisme door het elimineren van onnodige verfraaiingen. Franco albini gaf les aan universiteiten in Venetië, Turijn en Milaan.

Zijn werk veroorzaakte een golf van meubelontwerpen, die op succesvolle wijze nieuwe vormen van modernisme combineerde met traditioneel vakmanschap. Veel van zijn ontwerpen waren erop gericht gebruik te maken van goedkope grondstoffen uit de tijd na de 2e wereldoorlog toen andere materialen nog schaars waren. Van het begin van de jaren '30 tot eind jaren '50 ontwerpt Albini meubelen voor Knoll, Poggi en Fontana Arte en valt hij op door het modernisme en de geometrie van zijn ontwerpen.

Biografie
Franco Albini haalde in 1929 zijn diploma als architect aan de polytechnische school van Milaan.

Hij werkte in het atelier van Gio Ponti tot 1930, toen hij rationalist Edoardo Persico (1900-1936) ontmoette.

In 1930 opende hij zijn eigen studio, waar zich in 1952 Franca Helg (geb. 1920) en in 1962 en 1965 Antonio Piva (geb. 1936) en zijn zoon Marco Albini (geb. 1940) aansloten. Vanaf dan distantieert hij zich van de relatief traditionele concepten van Ponti en voegt hij zich bij de groep rationele architecten die de binnenhuisdecoratie voor de VIe Triënnale van Milaan in 1936 ontwerpen.

In 1936 presenteerde hij samen met andere 'neo-rationalistische' architecten interieurontwerpen op de triënnale van Milaan.

Zijn invloedrijke hangende boekenkast, de belichaming van het Italiaanse Rationalisme, was vernieuwend doordat hij tevens als scheidingswand fungeerde.

Van 1945 tot 1946 werkte hij aan Casabella.

Hij stond Cesare Cassina bij in de oprichting en professionalisering van Cassina in de jaren '46 en '47.

Vanaf 1949 was hij lid van het CIAM.

Na de oorlog hield hij zich voornamelijk bezig met het opzetten van musea.

In 1950 ontwierp hij zijn rieten stoelen Gala en Margherita voor Vittorio Bonacina.

Albini's ontwerpen hebben een onderliggende logica in zowel hun structuur als hun productiemethoden. Zijn stoelen van geweven rotan in de jaren '50 ontworpen in samenwerking met Helg, getuigen van zijn gevoel voor materiaal.

In 1952 ontwierp Albini zijn stoel Fiorenza voor Arflex

In 1955 ontving Albine de 'Compasso d'Oro' prijs.

In 1956 ontwierp hij de Luisa en zijn bekende P16 schommelstoel voor Carlo Poggi.

Hij ontving Compasso d'Oro's in 1958 en 1964.

Het Staderabureau in palissanderhout en metaal verwezenlijkte door Franco Albini voor Poggi in 1958.

In 1962 herontwierp Albini in samenwerking met Helg en Bob Noorda (geb. 1927) het meubilair en toebehoren van het metrostelsel in Milaan.

In de zestiger jaren richtte hij zijn aandacht meer op Industrieel design en architectuur. In deze periode ontwikkelde hij alleen of samen met Franca Helg lampen voor Sirrah (IGuzzini) en Arteluce. De AM-AS serie, een minimalistische lamp ontwikkelde hij in 1969 voor Sirrah.

Van 1963 tot 1977 doceerde hij architecturale compositie aan de Politecnico di Milano.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 237.