kunstbus
Dit artikel is 19-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gaetano Pesce

Gaetano Pesce (1939)Italiaanse architect en vormgever, geboren in 1939 in La Spézia.

Gaetano Pesce is het hoofd van de internationale architectuur en design firma Pesce Limited die zijn basis heeft in New York City, en welke verschillende opdrachten krijgt in architectuur, stadsplanning, interieur en tentoonstellingsdesign, industriële vormgeving en uitgeven. Pesce heeft publieke en privéprojecten gekregen in de VS, Europa, Latijns-Amerika en Azië, van verblijven, tot tuinen en corporatie kantoren.

Gaetano Pesce maakte ontwerpen voor Cassina, Vitra en B&B en richtte de onderneming Bracciodiferro op samen met Alessandro Mendini en Francesco Binfare. Pesce is vooral bekend om zijn revolutionaire Bernini-stoel (1993) van epoxyhars.

Biografie
Gaetano Pesce studeerde van 1959 tot 1965 architectuur en design in Venetië.

Tussen 1959 en 1967 maakt hij radicaal werk in schilderen, beeldhouwen, film, theater, design en architectuur en experimenteerde hij met seriële en kinetische kunstvormen. In deze periode maakte hij deel uit van verscheidene ontwerpersgroepen. Zo was hij in 1959 medeoprichter van de uit de Bauhaus beweging van de jaren '20 voortgekomen Gruppo 'N' in Padua, een groep kunstenaars die het concept van de geprogrammeerde kunst onderzocht.

In 1961, terwijl hij nog op school zit, opent hij voor korte tijd een studio met ontwerper Milena Vettore in Padua.

Salone del Mobile 2007: le creazioni soft-touch di Gaetano P

Vanaf 1962 is Pesce actief als interieurontwerper, tot '67 in Padua en vanaf 1968 in Venetië. Hij ontwierp meubelen en interieurs voor onder meer C&B Italia, Cassina, Bernini, Venini en Bracciodiferro.

In 1967 verliet Pesce Italië om tien jaar lang over de wereld te reizen. Hij ging naar Parijs, dat een part-time operatiebasis bleef en in de vroege jaren '70 kwam hij naar Amerika voor een internationale bijeenkomst over design in Aspen, Colorado en hij reisde in Japan.Up 1 serie, stoel

Na zijn studies deed hij onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om meubelen in serie te produceren o.m. voor Cassina. Met de Popart komt een mengeling van experimenteren met ongelijke materialen: Gaetano Pesce ontwerpt in 1969 een 'self-inflating' serie meubelen met polyurethaan als opblaasgas.

Pesce's meubelontwerpen waren zeer vernieuwend, met zijn Up serie kwam hij voor het eerst naar buiten op de Meubelshow in Milaan in 1969. De serie bestond uit 7 stoelen voor verschillende behoeften, voor het zitten van kinderen, van volwassenen en van meer twee mensen. De organische vormen zien er simpel en comfortabel uit maar het werkelijk innovatieve zat in de verpakking. De kleurige stoelen namen bij het uitpakken hun uiteindelijk vorm aan.

1972 Pesce neemt deel aan de expositie 'Italy, the New Domestic Landscape' in het Museum of Modern Art, New York. Hiervoor ontwerpt hij een inrichting die een reeks 'archeologische' documenten bevatte over een verzonnen nederzetting uit de tijd van de 'grote vervuilingen'. Pesce stelde zijn Moloch lamp tentoon. Een enorme reproductie van de populaire zwaaiarm lamp Luxo.

In 1973 formuleerde Pesce de theorie dat architectuur en design een "voorstelling van de werkelijkheid" zouden moeten zijn en een "document van de tijd". In zijn zoektocht naar vrijheid van expressie ging hij performance-design onderzoeken.Golgotha stoel

In de Golgotha Suite (1972-73) experimenteerde Pesce voor het eerst met het begrip "diversified series", met een tafel in de vorm van een doodkist en stoelen die op lijkwaden leken. Zijn Sit Down (1975) stoel en rustbank voor Cassina is geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse Popart beeldhouwer Claes Oldenburg en ook gebaseerd op dit concept. Zijn New York Sunrise sofa (1980) is een voorstelling van de zon en een skyline, ook in polyutheraanschuim.

Vanaf 1975 is Pesce hoogleraar aan het Instituut voor architectuur en stedebouwkunde in Straatsburg.

In 1978: project voor een wolkenkrabber in Manhattan.

Pesce's gesmolten plastic Samson and Delilah stoelen en tafels (1980) zijn representatief voor zijn poging om "objecten die een neiging tot betekenis hebben" te ontwerpen.

Sinds 1981 leeft en werkt Pesce in New York.

1984: ontwerpt Greene Street Chair voor Vitra Edition van Vitra. Van 1985-1987 is Pesce hoogleraar aan de Cooper Union School of Architecture and Art.

In 1986 ontwerpt hij een lampen serie, waaronder de Airport, Square en Bastone, staande en wandlampen.

1987: project Pluralist Tower in Sao Paulo, Brazilië .
1989-1993: ontwerpt de kantoren van het reclamebureau Chiat/Day in New York.Broadway stoel

Pesce's ontwerpen zijn vaak zeer humoristisch, zoals zijn opvouwbare stoel Umbrella (1992-95) voor Zerodisegno en zijn doorzichtige stoel Broadway (1993) voor Bernini, die is gemaakt van epoxyhars en schommelt en rolt op verende poten.

Gaetano Pesce won verscheidene awards, in 1993 de Chrysler Design Award, in 1995 de Interior Design magazine Award voor zijn stoel Umbrella, in 2005 de Design Excellence Award van het Philadelphia Museum of Art en in 2006 werd hij uitgeroepen tot de Designer of the Year voor het Duitse tjdschrift 'A&W Architektur und Wohnen'.

Websites:
. www.gaetanopesce.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.