kunstbus
Dit artikel is 10-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giuseppe Terragni

Italiaans architect, geboren 18 april 1904 in Meda, Lombardije - overleden 19 juli 1943 in Como.

Giuseppe Terragni was een pionier van het Italiaanse Modernisme en navolger van de Internationale Stijl. Zijn ontwerpen weerspiegelden de strakke formele stijl van het Italiaanse Rationalisme. Zijn laatste ontwerpen getuigen van een versmelting van het modernisme en een mediterrane traditie.

Hij dankte zijn opdrachten aan het fascistisch regime van Benito Mussolini. Giuseppe Terragni was in 1926 één van de oprichters van de fascistische Gruppo 7 en behoorde vanaf toen tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het Italiaanse rationalisme, een paradoxale architectuur, die zowel geïnspireerd werd door de oudheid als door het Europese modernisme. Hij trachtte de architectuurstijl te vrijwaren van een neoclassistische en neobarokke heropleving. Hij schreef een manifest met zijn geloofspunten, dat hem tot een leider maakte van de strijd tegen deze revival. In nazi-Duitsland zou Albert Speer juist wel opteren voor het teruggrijpen naar de classicistische antieke vormentaal.

Biografie
Terragni volgde een technische studie in Como waarna hij architectuur studeerde aan de Polytechnische School van Milaan en in 1926 zijn diploma haalde.

In 1926 richtte hij samen met zes anderen de Milanese rationalistische Gruppo 7 of Sette op en werd bekend met een ontwerp voor een gasfabriek dat tentoongesteld werd door de groep op de Biënnale van Monza in 1927.

Met zijn broer Attilio richt hij in Como in 1927 een architectenbureau op, waarvan de meeste projecten werden uitgevoerd in samenwerking met Pietro Lingeri.

Een van de eerste werken van Terragni was de classicistische gevel van Hotel Metropole-Suisse in Como (1926-1927).

1926-1932 monument voor de gevallenen in de oorlog in Erba.

1927-1929 Tot een van zijn zijn bekendste werken - dat ondanks tegenstand toch gebouwd werd - behoort het woningcomplex Novecomun. Het gebouw is met haar aan Konstantin Melnikov herinnerende uitkragende hoek boven een halfronde glaswand gebouwd volgens de stijl van het Russisch constructivisme.

In 1928 nam hij deel aan de eerste expositie van 'Nationale architectuur'in Rome.

MIAR
In 1930 richt Terragni MIAR op (deels voortgekomen uit Gruppo 7), een officiële organisatie voor het Italiaanse rationalisme wiens leden evenals de leden van de oude garde van architecten in Italië aanhangers waren van het fascisme. Binnen de rationalistische beweging vond een polemische strijd plaats om de gunst van Mussolini te winnen.


Casa del Fascio (1932-1936)
Het volgens wiskundige wetten geproportioneerde Casa del Fascio, het partijgebouw voor de fascistische partij in Como, is zijn bekendste werk. Het wit marmeren strakke gebouw met haar vier verschillende gevels en grote glaspartijen groeide uit tot een monument van de destijds als rationeel beschouwde architectuur in Italië. Het werd gebouwd rond een binnenhof met een overkapping van glas, volgens de klassieke bouw van een palazzo. In het transparante gebouw kon men de functionarissen aan het werk zien en die boodschap moest ook de architectuur meegeven: de fascisten werken voor u. Vormelijk werkte Terragni met een beperkt arsenaal van strakke meetkundige basisvormen zoals de balk, het vierkant en de rechthoek. Daarbij baseerde de ontwerper zich op het rastervormige stratenplan dat verwijst naar de Romeinse stadsplattegrond van de stad Como. Het gebouw bezit perfecte verhoudingen, veellagige gevels, kolommen, terrassen, luiken en ramen die mooi op elkaar inspelen. In het gebouw is geëxperimenteerd met veel verschillende materialen.
Het gebouw is heden ten dag nog steeds in gebruik, nu als kantoor van de Guardia di Finanza, de financiële politie die zich onder meer bezighoudt met het bestrijden van witwaspraktijken en misdaden met maffiageld.


Follia

Voor het Casa del Fascio ontwierp hij een chromen en lederen cantileverstoel en de stoel Follia.

1933 ontwerpt met een groep kunstenaars en schilders het kunstenaarshuis voor de vijfde Triënnale van Milaan

1933-1936 met Pietro Lingeri Casa Rustica in Milaan.
1936 Kleuterschool Sant'Elia
1936-1937 Villa Bianca in Seveso.
1937-1939 Casa del Fascio in Lisone.

1939-1940 het ontwerp voor Casa Giuliano Frigerio in Como, dat een nieuwe fase leek aan te kondigen in het werk van Terragni.

Terragni overleed in 1943 op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van zenuwinzink tengevolge van verwondingen opgelopen aan het Russisch front. Zijn medewerker Pietro Lingeri realiseerde het laatste werk na de tragische dood van de architect.

In 2006 realiseerde de plastisch kunstenaar Jan De Cock in het Casa del Fascio in samenwerking met de 40 jaar oudere Daniël Buren een reeks sculpturen in spaanplaat die inspelen op Terragni's architecturale vormentaal, genoemd: Denkmal 4. In plaats van het vroegere groen wendt hij wit aan dat beter aansluit op Terragni's gebouw. In dit verband verklaarde De Cock: "Terragni werkte met een beperkt arsenaal van basisvormen zoals de balk, het vierkant en de rechthoek. Dat staat heel dicht bij wat ik zelf doe. Ik heb altijd gewerkt met rudimentaire modules die een dialoog aangaan met een gegeven architectuur." Burens ingreep kwam neer op het aanbrengen van zijn bekende motief van nu groene verticale 8,7 cm brede strepen op De Cocks sculpturen en het werken met spiegels.


Pageviews vandaag: 271.