kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Greene and Greene

Amerikaans architectenbureau, opgericht door de gebroeders Charles Sumner Greene (1868-1957) en Henry Mather Greene (1870-1954) in 1893 in Pasadena, Californië.

Charles Sumner and Henry Mather Greene studeerden beiden aan de University of Washingtons Manual Training School in St. Louis. Deze werd geleid door Calvin Milton Woodward, die veel nadruk op vakmanschap legde. Daarna studeerden zij architectuur aan het Massachusetts Institute of Technology. De broers begonnen hun carriere bij verschillende architectenbureaus.

Nadat Charles en Henry in Chicago de "World's Columbian Exposition" hadden bezocht waar de japanse afdeling, ontworpen door de jonge architect Frank Lloyd Wright, veel indruk op hen had gemaakt begonnen zij in 1893 hun bureau in Pasadena, Californië.

Tot 1903 ontwierpen zij voornamelijk voor particuliere woningen. Zij ontwierpen hun meubilair geïnspireerd op Will Bradleys ontwerpen die werden gepubliceerd in Ladies Home journal. Nadat zij john Bentz, een handelaar in oosterse goederen, hadden ontmoet en zijn privé-collectie hadden bestudeerd gebruikten zij minder traditionele vormen.

In 1903 ontwikkelden ze naar aanleiding van illustraties van japanse huizen en tuinen hun eigen holistische benadering van design. Ze maakten gebruik van uitspringende balken en gebeitst, ruw hout voor de bouw van hun huizen en natuurlijke materialen voor hun hun rustieke en huiselijke interieurs.

Werkend in de arts & crafts traditie ontwierpen de gebroeders Greene van 1907 tot 1909 zeven bungalows als Gesamtkunstwerken, waaronder Blacker en Gamble House.

De zoektocht naar eenvoudige waarden vond onder andere zijn oorsprong in theoretische werken van Pugin, Ruskin en Morris waarin werd verkondigd dat authentieke architectuur zou worden bewerkstelligd door de directe expressie van morele waarden, als reactie op de impact van de Industriële Revolutie op de sociale organisatie, de bouwmethodes en de morele basis van cultuur. Voor de Verenigde Staten was de katalysator van deze Arts & Crafts transformaties zonder twijfel Frank Lloyd Wright. Ontwerpen zoals Barnsdall Hollyhock House en het Ennis House van F.L. Wright en het Gamble House van Greene & Greene tonen dat de Amerikaanse architecturale ontwikkeling zowel was geholpen als gehinderd door het ontbreken van een lange coherente nationale traditie: gehinderd omdat er betrekkelijk weinig maatstaven en richtlijnen waren omschreven, maar geholpen omdat de situatie een zekere mate van experimentalisme aanmoedigde. - (House
Mary en David Gamble (van zeepproducent Proctor & Gamble) hebben in 1908 dit grote landhuis laten bouwen in Pasadena Californië. Het huis is ontworpen in de Arts and Crafts stijl. Herkenbaar in het gebouw is het zwitserse chalet karakter samen met japanse invloeden (tempels). Dit werd de grote voorganger van de Prairie Houses onder andere ontworpen door Frank Lloyd Wright.
Na het overlijden van David en Mary, liep hun oudste zoon Cecil rond met de idee het landhuis te verkopen. Toen één van de potentiële kopers liet uitschijnen dat zij bij een eventuele aankoop het interieur wat zou opfrissen door het hout te voorzien van een licht verflaagje omdat het huis zo donker was, besefte Cecil dat hij de juiste beslissing moest nemen en het huis geconserveerd moest worden in de oorspronkelijke staat. In 1966 kwam het in handen van de University of Southern California, die dit staaltje architectuur tot op de dag van vandaag beheert. - (www.gamblehouse.org)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.