kunstbus
Dit artikel is 28-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustave Eiffel

Franse ingenieur, geboren 15 december 1832 te Dijon - overleden 28 december 1923 in Parijs. De vader van Alexandre Gustave Eiffel was van oorsprong een Duitse officier uit het Rijnland hetgeen zijn Duitse achternaam verklaart.

Hij werd bekend door de grote staalconstructies, die onder zijn leiding zijn uitgevoerd. Eiffel stichtte een machinefabriek te Parijs, bouwde verschillende viaducten, de brug over de Douro bij Porto (1878), de Garabitbrug over de Truyère (1884), de grote brug te Szegedin (Hongarije), het station te Boedapest, de hoofdingang van de wereldtentoonstelling van 1878 te Parijs, de beweegbare koepel van de sterrenwacht te Nice, het inwendige constructiewerk van het vrijheidsbeeld in de haven van New York (1885) en ten slotte in 1889 de Eiffeltoren (hoogte 300,51 meter). In 1912 stichtte hij het eerste laboratorium voor aërodynamica te Auteuil. Voor de Panamakanaalmaatschappij ontwierp hij de grote kanaalsluizen. Hij werd betrokken in het Panamaschandaal, maar hij ontkwam de gevangenis door verjaring van de aanklacht.

Biografie
Gustave Eiffel heeft een opleiding tot ingenieur gevolgd aan de Ecole des Arts et Manufacture. Na zijn studie richtte hij zich op de bouw van spoorbruggen, (Maria Pia-brug over de Douro bij Porto, 1877-1878; Truyère-brug bij Garabit, 1880-1884) en hallen. Hij experimenteerde met nieuwe metaalconstructies in de bruggenbouw, later ook voor grote glazen daken en andere toepassingen.

Bij de grote stalen brug te Bordeaux paste hij in 1858 als een van de eersten de fundering met samengeperste lucht toe (caisson).

Brug van Garabit, 1884, lengte 165 meter
De meest gedurfde door Eiffel ontworpen bruggen. Ze ligt op de spoorlijn van Béziers naar Clermont-Ferrand tussen de dorpjes Saint-Flour en Marvejols. Ze ligt over de rivier La Thuyère en is 122 meter hoog. (Histoire)

Eiffeltoren, 1885-1889, hoogte 351 m, Parijs
Gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. 305 meter hoog. Was lange tijd het hoogste bouwwerk ter wereld. Een voorbeeld van l'art de l'ingénieur moderne au siècle de l'industrie et de la science (Cl. Olavarrieta). (Histoire)
Destijds werd door deskundigen de Eiffeltoren begroet als de aankondiger van een nieuw tijdperk. Apollinaire heeft hem bezongen en hij komt voor op de schilderijen van o.a. Delaunay. De elegante vorm vloeide voort uit de technische mogelijkheden van de ijzerconstructie. Het gebruik ervan als uitzichttoren is slechts bijzaak. De vorm van de toren is een gedenkteken geworden dat voor zichzelf spreekt. (KIB 19de 252)

Zijn meest bekende werk bouwde hij voor de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889: de naar hem genoemde Eiffeltoren (1885-1889). Het ontwerp van de Eiffeltoren kwam in de eerste plaats van twee van zijn medewerkers (Maurice Koechlin & Emile Nouguier), Eiffel zelf vond het ontwerp belachelijk, maar naarmate de goede kritieken binnenstroomden kocht hij het ontwerp op. Daarnaast heeft Eiffel in samenwerking met Frederic Bartholdi het Vrijheidsbeeld dat in New York staat ontworpen.

Verder dankt Frankrijk honderden spoorbruggen aan Eiffel. De spectaculairste brug is wellicht de in 1884 geopende Viaduc de Garabit, die met 500 meter lengte op 122 meter hoogte over het dal van de Truyère voert. Een ander opvallend bouwwerk waaraan hij meewerkte is de kanaalbrug van Briare, die het Canal latéral à la Loire op vijftien meter hoogte over een lengte van meer dan 600 meter over de Loire voert.

Ook in het buitenland was hij actief. Zo ontwierp hij in 1886 de brug Dom Luis I, in de Portugese stad Porto. De brug heeft twee dekken welke door een stalen boogconstructie met elkaar zijn verbonden. Vanaf het bovenste wegdek tot het water is het 70 m. Het onderste niveau verbindt de laaggelegen stadsdelen, het bovenste de hoog gelegen stadsdelen. Ook de spoorbrug in dezelfde stad, de Maria Pia brug, is ontworpen door Eiffel.

Eiffel stond ook bekend als Esperantist. Hij zei: "Esperanto... zonder zelf de moed gehad te hebben om het te leren, waarvoor mijn hoge leeftijd mij kan verontschuldigen, zal ik nooit nalaten het kinderen aan te raden, aangezien het een van de makkelijkste dingen is die zij kunnen leren."


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Eiffel

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.