kunstbus
Dit artikel is 19-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustave Serrurier-Bovy

Belgisch architect en meubelontwerper, geboren 27 juli 1858 in Luik - overleden 19 december 1910 in Antwerpen.

Serrurier-Bovy geld samen met Paul Hankar als de uitvinder van de zogenaamde spanten- en sparrenstijl, zo kenmerkend voor de begintijd van de Jugendstil. Sterk beïnvloed door de nuchtere, maar bezielde elegantie van de Britten, verleende hij een Engelse 'touch' aan zijn werk. Het blokkendoossysteem dat hij in zijn werk gebruikte, de komische rechtzinnigheid, herinnert aan de Wiener Werkstätte en Adolf Loos, waarbij Serrurier-Bovy de voorloper was. Hij beperkte zich in het toepassen van ornamenten. Zijn gevoel voor geometrische ordening leidden nooit tot een eenvormig kader; elk object werd in zijn functie steeds opnieuw uit zichzelf ontwikkeld Met zijn Belgische collega's deelde hij de voorkeur voor ijzerconstructies en hij werkte goed samen met de leidende plaatseIijke architecten. Henry van de Velde zou later van hem het composiete karakter van de meubelen overnemen en dit beroemd maken als de 'Van de Velde-lijn'.

Biografie
Gustav Nicolas Joseph Serrurier-Bovy was de zoon van een meubelmaker. Hij studeerde in de jaren 70 van de 19e eeuw architectuur aan de Academie voor de Schone Kunsten in Luik.

Rond 1883 werkte hij als architect in Luik en liet hij zich beïnvloeden door de Engelse Arts & Crafts Movement en de Franse architect Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc (1814-1879).

De meubelontwerper Gustave Serrurier-Bovy ontwikkelde een uitermate autonome werkwijze. Hij werd sterk beïnvloed door de nuchtere en tegelijkertijd bezielde elegantie van de Britten. Nadat hij kennis had gemaakt met het werk en de geschriften van William Morris verhuisde hij naar Londen om er als ontwerper van woningdecoratie in de Modern Style te werken.

In 1884 opende hij in Luik een zaak voor (engelse) meubel- en woningdecoratie van Liberty & Co., die later filialen in Brussel (1897) en Parijs(1899) kreeg.

Rond 1890 bracht Serrurier-Bovy zijn eerste catalogus uit met meubilair in de arts & crafts-stijl.

Zijn Silex-serie van berkenhouten meubelen is een vroeg voorbeeld van inklapbaar meubilair.

In 1894 richtte Serrurier-Bovy mede de Brusselse Salon de la Libre Esthetique op.

In 1895 organiseerde hij in Luik L'Oeuvre Artistique, een internationale tentoonstelling voor toegepaste kunst.

In 1896 opende hij een winkel in Brussel en in hetzelfde jaar stelde hij zijn ontwerpen tentoon op de 'Arts & Crafts Exhibition Society' in Londen.

In 1899 opende hij een grote fabriek in Luik en samen met architect René Dulong opende hij een zaak in Parijs, l'Art dans l'Habitation.

In 1901 knoopte hij contacten aan met de Darmstadse kunstenaarskolonie.

Vanaf 1902 richt zij zich steeds meer op de Art Nouveau.

Serrurier-Bovy was op een aantal tentoonstellingen te zien waaronder de wereldtentoonstellingen van 1900 in Parijs en van 1904 in St. Louis. Tussen 1896 en 1903 nam hij met een zekere regelmaat deel aan de Parijse Salon du Champ de Mars. Zijn ontwerpen vallen op door hun steeds strakkere vormen.

Hij opende nog winkels in Den Haag (1904) en Nice (1906).

In 1910 toonde hij zijn laatste ontwerpen op de Internationale kunstnijverheidstentoonstelling in Brussel. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.