kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Luckhardt

Geboren 1890 in Berlijn, gestorven 1954
Duitse architect en vormgever

Van 1909-1911 studeerde Hans Luckhardt architectuur aan de Technische Hogeschool in Karlsruhe. In de jaren daarna, tot 1920 is Hans Luckhardt, evenals zijn broer Wassili Luckhardt, lid van verscheidene Kunstenaarsgroepen, zoals van de Arbeitsrat für Kunst, de Novembergruppe en Der Ring.

Van 1919-20 behoorde Luckhardt tot de Gläserne Kette, een door Bruno Taut in het leven geroepen Kunstenaarsgemeenschap, die hoofdzakelijk uit architecten bestond, wiens medium uit onderlinge briefwisselingen bestond. De Gläserne Kette bestond uit architecten en kunstenaars: de architecten Bruno Taut (psuedoniem "Glas") en Max Taut, architect, schilder en dichter Hermann Finsterlin (pseudoniem "Prometh"), de architect en schilder Paul Goesch (pseudoniem "Tancred"), Wenzel Hablik (kort "W.H."), Wilhelm Brückmann (pseudoniem "Brexbach"), de schilder Hans Hansen (pseudoniem "Antischmitz"), Alfred Brust (pseudoniem "Cor"), Hans Scharoun (pseudoniem "Hannes"), Hans Luckhardt (pseudoniem "Angkor") en Wassili Luckhardt (pseudoniem "Zacken"), Jakobus Goettel (pseudoniem "Stellarius"), Carl Krayl (pseudoniem "Anfang"), Otto Gröne, Walter Gropius (pseudoniem "Maß").

Vanaf 1921 had Luckhardt samen met zijn broer Wassili een bureau in Berlijn. Hun gebouwen waren aanvankelijk door het expressionisme beïnvloed, zoals het in 1921 tot stand gekomen Hygiene-Museum in Dresden. Vanaf 1925 werkten Hans Luckhardt en zijn broer in een rationelere bouwstijl, die ook in hun meubelontwerpen te zien is. Tot hun belangrijkste gezamenlijke architectuurprojecten in Berlijn behoren, seriehuizen aan de Schorlemer Allee (1925-1930), het Haus Telschow (1928/29), de reorganisatie van de Alexanderplatz (Project, 1929). In 1951 ontwierpen Wassili en Hans Luckhardt het Berliner Pavillon op de Constructa-Tentoonstelling in Hannover.ST 14S 36

In de twintiger jaren experimenteerde Luckhardt met Anton Lorenz aan de zogenoemde "Bewegungsstühlen" (bewegingsstoelen), de "Krankensessel" (stoel voor herstellende zieken) Siesta werd door Thonet geproduceerd.

Met Wassili ontwierp Hans Luckhardt in 1929 de gestandaardiseerde stoel, ST 14.

De licht veranderde, S 36 werd gemaakt om het Desta-Haus te meubileren, op de "Deutschen Bauausstellung" in 1931 in Berlijn.

In 1952 werd Hans Luckhardt professor aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn, waar hij tot aan zijn dood in 1954 bleef.

website: www.hans-luckhardt.de


Pageviews vandaag: 1389.