kunstbus
Dit artikel is 19-08-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Evers

Hendrik Jorden (Henri) Evers (Ellecom 1855 - Wassenaar 1929) was architect en hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft. In de gebouwen die Evers als architect ontwierp zien we kenmerken van de beaux-arts, jugendstil en de ideeën van Berlage.

De invloed van Evers is vooral te danken aan de boeken die hij schreef, met name zijn hoofdwerk De architectuur in hare hoofdtijdperken gebaseerd op zijn hoorcollege's, en de energie die hij stak in zijn onderwijs. Zijn architectonische oeuvre omvat slechts zo'n 35 ontwerpen, waarvan er maar dertien werden uitgevoerd.

Van 1913 tot 1916 werkten de pas afgestudeerde architecten Bernard Bijvoet en Jan Duiker voor zijn bureau.

Na de hbs bezocht Evers de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en vervolgens de Koninklijke Academie van Schoone Kunsten te Antwerpen. Na zijn studie werkte Evers in Brussel, Wenen en Boedapest en keerde in 1885 terug naar Nederland en vestigde zich als architect in Amsterdam.

In 1887 werd Evers hoofd van de afdeling Bouwkunst van de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Van 1902 tot 1926 was Evers hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft. Een van zijn studenten was de bekende Rotterdamse architect Jo van den Broek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 63.