kunstbus
Dit artikel is 18-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herman Petrus Coenraad Haan

Herman Petrus Coenraad Haan (Amsterdam 1914 - Vlaardingen 1996) was een modernistische architect.

Herman Petrus Coenraad Haan werd op 22 mei 1914 in Amsterdam geboren. Het grootste deel van zijn jeugd woonde hij in Winschoten, waar zijn vader vanaf 1920 directeur was van het verkoopkantoor van de Verenigde Oost-Groningse Steenfabrieken. Haan deed enkele vervolgopleidingen, waaronder de ambachtsschool en de HBS, zonder deze af te ronden. Daarna volgde hij twee jaar onderwijs aan de MTS in Groningen.

Omstreeks 1932 trad hij in dienst van de Groningse architect Egbert Reitsma. Van 1935 tot 1940 was hij zelfstandig architect in Winschoten. Zijn eerste daar uitgevoerde werk is een villa aan de P. van Dijkstraat 4 (1935-36), een van de weinige voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Groningen.

In 1940 verhuisde Haan naar Rotterdam en kwam hij in dienst bij de architect/aannemer Ph. Kanters. In de avonduren werkte hij zelfstandig aan kleine projecten, waaronder een studentenhuis in Rotterdam. In 1941 schreef hij zich in bij de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst (HBO) en reisde in het gezelschap van onder andere Leo de Jonge, Jaap Bakema en Lotte Stam-Beese af naar Amsterdam. Na een korte onderbreking vanwege de oorlog, begon Haan in 1945 aan zijn laatste studiejaar. Zijn afstudeerplan werd door zijn docent Zwiers afgekeurd. Haan zag af van een herkansing en begon zonder diploma aan een carrière als architect.

Het bureau van Haan werd in eerste instantie ondergebracht in zijn, door hemzelf in 1951 ontworpen, woonhuis aan de Kralingseweg. Het bureau werd aan het eind van de jaren veertig versterkt met Piet de Hoog, van huis uit kunstschilder. Haan's vrouw, de kunstenares en ontwerpster Hansje Visser, verzorgde met name in de jaren vijftig veelvuldig de kleurstellingen van diverse woonhuizen. Af en toe werd het bureau aangevuld met tijdelijke medewerkers zoals Ad Pontier en Jaap Pronk. Door de toename van het aantal opdrachten werd het team geleidelijk uitgebreid met meerdere vaste medewerkers, waaronder Jacques Groeneveld, Willem van Leeuwen, Anneke van der Knoop, Jan van der Weerd en Willem Steenvoorden.

Rond 1967 werd het samenwerkingsverband tussen Haan en zijn medewerkers omgevormd tot Atelier Aa. Op den duur ontstonden er echter steeds meer geschillen. Atelier Aa eindigde halverwege de jaren zeventig. Tot halverwege de jaren tachtig bleef Haan als zelfstandig architect werkzaam. Hij overleed op 1 mei 1996 in Vlaardingen.

Onlosmakelijk verbonden met de persoon Haan was zijn passie voor Afrika. Als vijftienjarige vertrok hij voor het eerst naar Marokko, om vervolgens met verschillende Berberkonvooien door de Sahara te trekken. Hij keerde meermalen terug en organiseerde expedities naar de zuidrand van de Sahara bij de Dogon. Tijdens zijn tochten nam hij vaak vrienden, kennissen en vakgenoten mee. Zo begeleidde hij in 1951 onder andere Aldo en Hannie van Eyck, Jan Rietveld en Jean Corneille.

Als gevolg van zijn reizen kreeg Haan de beschikking over een groot aantal prehistorische artefacten, waarvan hij in 1953 een groot deel aan het Rotterdamse Museum voor Land- en Volkenkunde schonk. Kort hierop werd hij tot honorair conservator van dit museum benoemd. Nadat hij een aantal kleine tentoonstellingen had georganiseerd, volgde in 1956 zijn eerste grote tentoonstelling: 'Holbewoners, stapelbouwers en nomaden'. Nieuwe expedities leidden vervolgens tot nieuwe tentoonstellingen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 46.