kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herzog & De Meuron

Architectenburo Herzog & De Meuron

Jacques Herzog & Pierre de Meuron zijn net als Koolhaas en Gehry ware supersterren op het gebied van de hedendaagse architectuur. De bekendste ontwerpen van de Zwitserse architecten Herzog en de Meuron zijn die van de Tate Modern (1994 - 2000) in Londen en de Prada shop in Tokyo.
jaren zeventig ontstaat er een grote internationale belangstelling voor de Zwitserse architectuur die tot ontwikkeling kwam in het kanton Ticino. Het begrip 'school van Ticino' werd gelanceerd en via vele buitenlandse tijdschriften werd het werk ontdekt van o.a. Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti, Livio Vacchini en vooral de eerste realisaties van Mario Botta. Het is vooral met het werk van Botta dat Zwitserland in de jaren zeventig in het buitenland een grote faam krijgt. In de jaren tachtig is het de architectuurproductie in Zürich en vooral in Basel die grensverleggend is en die met grote aandacht door de buitenlandse vakpers wordt gevolgd. Het werk van Diener & Diener en vooral de realisaties van het bureau Jacques Herzog & Pierre de Meuron zijn toonaangevend voor een nieuwe architectuurbenadering. Beide bureaus krijgen in de jaren negentig ook belangrijke buitenlandse opdrachten. In het zog van deze bureau's profileren zich ook een reeks jongere architecten zoals o.a. Morger & Degelo, Peter Märkli, Marques & Zurkirchen.

Pritzker Prize, ook wel de Nobelprijs voor de architectuur genoemd, gedoteerd met een geldprijs van $ 100.000,- wordt dit jaar toegekend aan de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron. In de afgelopen twintig jaar realiseerden zij een oeuvre waarin ze bij elke opgave een verrassend en architectonisch hoogstaand resultaat bereikten. Zowel bij de eerste kleinere particuliere opdrachten als bij het grotere utilitaire werk zoals de prachtige Tate-gallery in Londen [zie foto interieur]. De prijs wordt op 07 mei aanstaande aan het architectenduo uitgereikt in 'Monticello' het voormalige woonhuis van oud-president Thomas Jefferson in Virginia. Via de site van de foto's van een groot aantal projecten ingericht.

architecten Herzog en de Meuron ontworpen Laban Dans Centrum [zie foto op de box] in Deptford - een district van Londen - heeft de Engelse Channel Four. De prijs ging vergezeld van een bedrag van 20.000 pond. De architecten gebruikten gekleurde transparante panelen van polycarbonaat die ze voor de glazen gevel monteerden. De panelen werken als zonwering en verbeteren zo eveneens de energieprestatie van het gebouw.
Vorig jaar kwamen Herzog de Meuron met hun uitbreiding van de Tate Gallery niet in aanmerking voor de belangrijke Stirling Prize omdat bleek dat ze nog niet aan de formele voorwaarden voor inschrijving in het architectenregister voldeden; ze hadden hun 'Riba Part 3' nog niet voor elkaar...

2004 Olympische Spelen - Ontwerp hoofdstadion Beijing China.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.