kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.

Hollands classicisme

Hollands Classicisme

Na 1625 maakt de renaissance plaats voor het classicisme. Tussen 1640 en 1665 valt de bloeiperiode van het zgn. Hollands classicisme van Jacob van Campen (1595-1657) en Philips Vingboons (1607-1678).

In het Hollands classicisme, soms wel eens Classicistische barok genoemd, wordt afgerekend met de maniƫristische wijze van bouwen in de traditie van Hendrick de Keyser. Op strenge wijze wordt het klassieke "ordenboek" nageleefd, waarin de afmetingen, proporties en opeenvolging van de vijf bouwkunstorden (toscaanse, dorische, ionische, corinthische en composiet-orde) worden beschreven. Een belangrijke inspiratiebron zijn de voorbeelden van Palladio en Scamozzi in Noord-Italiƫ.

Uit historisch onderzoek is gebleken dat de groeiende rijkdom van de heersende elite van de Republiek ten grondslag ligt aan een nieuwe, deftiger levensstijl. Deze uitte zich in een ingetogen en afstandelijk, maar tegelijkertijd imposante architectuur. Het belangrijkste voorbeeld van het Hollands classicisme in Amsterdam is tevens het belangrijkste gebouw van de stad: het voormalige stadhuis op de Dam, thans Paleis, van Jacob van Campen (gebouwd 1648/65).

Zie volledige bron: klassieke bouwkunst


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 176.