kunstbus
Dit artikel is 31-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Otten Husly

(Hans) Jacob Otten Husly (Doetinchem 1738 - Oosterholt 1796) was een Nederlandse architect, stucwerker en beeldhouwer, bouwde in classicistische stijl. Van 1765 tot 1794 directeur van de Amsterdamse stadsacademie. Zijn hoofdwerk is het raadhuis in Weesp (1772-1776), maar hij ontwierp ook het stadhuis van Groningen (1775).

Otten Husly was aanvankelijk een verdienstelijk stucdecorateur - een van de ambachten die tot de traditionele architectonische vakbeoefening behoorde. Naderhand schiep hij, met bouwwerken als de stadhuizen van Weesp (1772-'76) en Groningen (1793-1810) en het genootschapsgebouw Felix Meritis in Amsterdam (1787-'89), een klein, maar indrukwekkend neoclassicistisch oeuvre. Als stichter en later directeur van de Amsterdamse stadstekenacademie leverde hij bovendien een bijdrage aan de professionalisering van het architectenvak. Dat deed hij eveneens als architectuurtheoreticus, in een aantal lezingen en beschouwingen.

Otten Husly was een typisch kind van de Verlichting, dat met uiteenlopende aspecten van de vernieuwingsbewegingen van deze periode in aanraking kwam. Het genootschap Felix Meritis, waarvoor hij het gebouw ontwierp, hield zich onder andere bezig met wetenschappelijk onderzoek op basis van experimenten. Joan Derk van der Capellen tot den Poll, waarvoor hij een grafmonument ontwierp, was een van de belangrijkste criticasters van het 'ancien regime' van stadhouder Willem V. - (hetnieuweinstituut.nl)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.