kunstbus
Dit artikel is 20-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Kaplický

Britse architect van Tsjechische afkomst, geboren 18 april 1937 in Praag - overleden 14 januari 2009 in Praag

Jan Kaplický was hoofdarchitect van het bureau Future Systems. Enkele van zijn bekendste projecten zijn het futuristische gebouw van warenhuisketen Selfridges in Birmingham en het mediacentrum van de Lord's Cricket Ground in Londen.

Biografie
Jan Kaplický werd geboren op 18 april 1937 in een kunstenaarsfamilie, zijn vader was schilder, beeldhouwer en architekt. Zijn moeder was graficus. Zelf studeerde hij aan de Praagse kunst hogeschool en was tot aan zijn vertrek in 1968 naar Londen onafhankelijk bezig.

Nadat Kaplický het begin van zijn leven had doorgebracht in Tsjechoslowakije vluchtte hij na de Praagse Lente, tijdens de inval van de Sovjet-Unie in 1968, naar Londen.

In Tsjechoslowakije had Kaplický al enkele jaren als architect gewerkt, in Engeland werkte hij van 1969 tot 1971 voor Denys Lasdun.

Van 1971 tot 1973 was Jan Kaplický werkzaam bij het bureau van Renzo Piano en Richard Rogers. Samen met hen ontwikkelde hij het ontwerp voor het Centre Pompidou in Parijs. Omdat hij in die tijd nog geen Brits paspoort had, was het niet mogelijk mee te verhuizen naar Parijs, waar het bureau van Piano en Rogers wel naartoe ging.

Nadat Kaplický kort werkte bij Spencer & Webster ging hij aan de slag bij Foster Associates, tegenwoordig Foster and Partners geheten.

In 1979 startte Kaplicky samen met David Nixon zijn eigen firma Future Systems en begon daarmee te werken aan onder andere interieurs voor ruimtesatellieten. In de beginjaren van het bureau was Future Systems niet erg succesvol.
De architectuur van Future Systems wordt gekenmerkt door een combinatie tussen functionaliteit en originaliteit, geïnspireerd door de natuur en nieuwe technologie. In de ideeën en realisaties van Future Systems is de invloed van het modernisme en van nieuwe technologieën te herkennen waardoor de werken meestal modieus en futuristisch aandoen, met buitenaards aandoende ronde vormen.
In de jaren tachtig bedacht het Londense bureau een aantal filantropische projecten: ecologische, goedkope en praktische plannen zoals noodwoningen voor rampgebieden en energiezuinige kantoorgebouwen. Future Systems heeft daarnaast veel projecten voor luxewinkels en woonhuizen ontwikkeld.

Met de komst van Amanda Levete (Bridgend, 1955) in 1989 brak het bureau pas echt door in de architectuurwereld. Belangrijke projecten van Future Systems zijn onder andere Hauer-King House in Islington (1994), het Lord's Cricket Ground Mediacentrum in Londen (1999) en een winkel voor Selfridge in Birmingham (2003). Ook op het gebied van design heeft Future Systems haar naam doen gelden, zo ontwierpen zij Caravan (1991) voor het Museum of Contemporary Art in Sydney, Superbus (1993), een gestroomlijnde elektrisch aangedreven bus, en Egg Bar (2002), een hippe bar voor Tate Londen.

Het eerste grote project dat het bureau binnensleepte was de bouw van het nieuwe mediacentrum van Lord's Cricket Ground in 1994, (afgekort als Lord's), een bekend cricketstadion in St. John's Wood, een wijk in de Engelse hoofdstad Londen. In 1999 leverde dit hem de Stirling Prize op. Deze prijs, uitgereikt door de Royal Institute of British Architects, is de meest prestigieuze architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk.

Future Systems heeft meerdere onderscheidingen en prijzen in ontvangst mogen nemen voor o.a. Hauer-King House (1995 en 1996), het NatWest Media Centre (1999) en de Selfridge winkel in Birmingham (2004).

Selfridges Birmingham is een warenhuis dat als een grillig gevormd ruimteschip in het centrum van Birmingham ligt. - (bibliotheek in Praag werd uit de acht inzendingen gekozen. De jury, waarin onder meer Zaha Hadid zitting had, was erg onder de indruk van de maquette. ,,Ik stond er versteld van hoeveel inventiviteit, inspanning en talent er samen zijn gesmolten in dit statement', aldus voorzitter Eva Jiricna. Een dissonant in de skyline van de stad zal het bouwwerk overigens niet vormen, want het is slechts negen verdiepingen hoog.
Het was de bedoeling de nieuwe bibliotheek op te richten in het Letna park met een bijzonder uitzicht over de stad. Het grootste gedeelte dat 10 miljoen boeken moet herbergen zal onder de grond worden gebouwd. Een geautomatiseerd systeem zou moeten garanderen dat elk boek binnen vijf minuten beschikbaar is. Het gebouw zal een groot "oog" hebben dat naar de stad kijkt, waar wellicht een leeszaal zal ingericht worden.
Als alles volgens plan was verlopen moest de bouw in 2011 gerealiseerd zijn. Geschatte kostprijs: ongeveer 72 miljoen euro.
Het ontwerp, dat in Tsjechië bekend staat als 'De Octopus' wordt door tegenstand van onder meer prominenten als de Tsjechische president Vaclav Klaus vrijwel zeker niet wordt uitgevoerd.
Ondanks de kritiek werd hem oktober 2008 wel de kunstprijs van het Tsjechische ministerie van Cultuur toegekend. Deze weigerde hij.

In 2008 kwam een eind aan de vruchtbare samenwerking met bureaupartner Amanda Lavete, die een eigen firma startte.

Kaplicky woonde in Londen, maar is 14 januari 2009 in Praag overleden. Wrang genoeg is hij enkele uren voor zijn dood vader geworden van een dochter. Uit een eerder huwelijk had hij al een twaalfjarige zoon.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kaplick%C3%BD.

Websites:
. www.future-systems.com
. www.architectenweb.nl
. www.agoract.cz


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 310.