kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan Melchior van der Mey

Nederlands architect van de Amsterdamse School, (Delfshaven, 19 augustus 1878 - Geulle, 6 juni 1949)

Jan (Johan Melchior) van der Mey begon zijn loopbaan bij Eduard Cuypers, zoals ook P.L. Kramer en M. de Klerk dat hadden gedaan.

Rond het midden van de jaren tien raakte men in de hoofdstad verveeld met de monumentale bouwkunst, die zich sinds Berlage niet meer had vernieuwd. Om het klimaat te stimuleren trok de gemeente Amsterdam de jonge architect Johan Melchior van der Mey (1878-1949) aan.
Deze aanstelling was onderdeel van een vernieuwingsbeleid. Tegelijkertijd werd beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) aangenomen om nieuwe gemeentelijke gebouwen met beelden te verfraaien. Piet Kramer (1881-1961) zou de infrastructuur van de stad verbeteren door de bouw van nieuwe bruggen. Dezelfde groep, aangevuld met Michiel de Klerk, begon in 1919 aan het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade.

Dit was het spectaculaire beginpunt van de 'Amsterdamse School (1910-1940)', een stroming die reageerde op het Rationalisme. De expressieve vormgeving in baksteen, rode dakpannen en fraai bewerkt hout bepalen het uiterlijk van de gebouwen. De horizontale lijn is één van de belangrijkste kenmerken van deze stijl. Behalve in Amsterdam verrezen er ook in Groningen gebouwen in deze stijl. Architecten in deze stroming zijn: De Klerk, Kramer, Van der Mey, C.J. Blaauw en Bernd Tobia Boeyinga.

Scheepvaarthuis
Aanvankelijk kreeg van der Mey als enige de opdracht om het Scheepvaarthuis te ontwerpen, maar hij vroeg zijn vroegere collega's Kramer en de Klerk om met hem samen te werken. Hij kende deze twee architecten al van het architectenbureau van E. Cuypers. De beeldhouwers Hildo Krop en H.A. van den Eijnde zorgden voor het beeldhouwwerk en de architect A.D.N. van Gendt was verantwoordelijk voor de constructie.

Na het Scheepvaarthuis heeft van der Mey geen spectaculaire gebouwen meer ontworpen. De brug over de Waalseilandgracht is ook van van der Mey, als typisch voorbeeld van de Amsterdamse School. De lantaarns op de brug waren ontworpen door Kramer.

Verder ontwierp hij talloze huizenblokken in Amsterdam Zuid en rond het Mercatorplein, geen van deze waren zo expressief als het Scheepvaarthuis.

Websites: www.bma.amsterdam.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.