kunstbus
Dit artikel is 19-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Nash

Engels bouwmeester, sept. 1752 Londen - 13.05.1835 Isle of Wight

Doordat Nash bij koning George IV in de gunst stond, kreeg hij veel opdrachten. Zo maakte hij de plannen voor de Londense Regent Street en het Regent's Park, bouwde aan het Buckingham Palace, o.m. de Marble Arch (later verplaatst naar Hyde Park Corner) en ontwierp het Royal Pavilion in Brighton. (Summa)

Brits architect, leerling van Taylor, vestigde zich in 1777 als architect en projectontwikkelaar, ging in 1783 failliet. Na een verblijf in Wales keerde hij in 1796 terug naar Londen, en ging een samenwerkingsverband aan met de tuinarchitect H. Repton. Beiden behoorden tot de 'picturesque movement'; Nash bouwde veel asymmetrische landhuizen in neogotische stijl die goed aansloten bij de tuinen van Repton. Nash, die in 1798 voor het eerst een ontwerp maakte voor de Prins van Wales, de latere George IV, kreeg na 1811, toen de prins regent was geworden, belangrijke opdrachten en hield zich vnl. bezig met de stadsplanning van Londen, waar hij de leidende classicistische architect werd. Hij ontwierp verschillende parken in Londen, o.a. Regent's Park (incl. omliggende bebouwing) en een verbinding tussen dit park en Charing Cross, de Regent's Street (1813-1820). Kenmerkend voor zijn stedenbouw is het streven naar afwisseling. Van zijn Londense gebouwen zijn te noemen All Souls' Church (1824) en het Haymarket Theatre (1821). Vanaf 1820 hield hij zich bezig met plannen voor o.a. de aanleg van Trafalgar Square en het westelijk deel van de Strand. Tevens verbouwde hij Buckingham Palace (1821 vv.) en het Royal Pavillion in Brighton. (Encarta 2001)

The Royal Pavillion, 1815-1818, Brighton
De stijl van dit "statige lustslot", een schuimtaartversie van de Taj Mahal, werd toen "Indische gotiek" genoemd. (Janson 562)

Cumberland Terrace, 1826-27, Londen
Classicisme in een picturale stijl (cfr. Blenheim Palace) (Regent Park) (?)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.