kunstbus
Dit artikel is 27-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jozef Poelaert

Belgisch bouwmeester, geboren 21 maart 1817 Brussel - overleden 3 november 1879 Brussel.

Joseph Philippe Poelaert was stadsarchitect van Brussel. Hij was een belangrijk architect met veel zin voor het monumentale, maar weinig origineel van opzet. Gewaardeerd door koning Leopold I (1831-1865), werd hij belast met belangrijke projecten in Brussel, zoals de Sint-Katelijnekerk (Sint-Catharinakerk) in Brussel, de neogotische Koninklijke Kerk (Hofkerk) van Laken, de Congreskolom, de Muntschouwburg en vooral het Justitiepaleis van Brussel. Zijn werken zijn indrukwekkend en voornaam, maar alle in neostijlen. Het bekendst is het Justitiepaleis te Brussel, dat met zijn kolossale Romeins-Dorische zuilen, zijn enorme portieken en zijn Babylonische koepeltoeren, als het stenen symbool kan worden beschouwd van de eclectische 19de eeuw. (Summa)

Biografie
Als leerling aan de Academie van Brussel, gaat hij in Parijs studeren en ontdekt hij er het werk van de neoclassicistische Schinkel.

Hij bouwt in Brussel een school in neoklassieke stijl en begint met de bouw van de Congreskolom die hem de nodige naambekendheid bezorgt. Hij bouwt de Sint-Catherinakerk in een eclectische neogotische stijl, restaureert het Koninklijk Munttheater en bouwt het kasteel La Closière voor Boch.

Terwijl de grote mogendheden wachten op de snelle neergang van de nieuwe staat die België was, voorzag Joseph Poelaert zijn vaderland al snel van architecturale symbolen, bestemd om in de hoofden van het publiek een indruk van oudheid en duurzaamheid te doen ontstaan, zoals de oude Europese landen voorheen hadden gedaan.

Het belangrijkste bouwwerk van Joseph Poelaert is het Justitiepaleis van Brussel (1866-83). De staat met zijn centralistisch bureaucratisch apparaat wordt belangrijk (i.t.t. Ancien Régime). Vooral het paleis van het opperste recht. Stereometrische compositie geeft een complexe indruk. Megalomaan: barok, renaissance, Romeins, Grieks, Assyrisch, classicisme.

De Brusselaars die in de Marollen woonden noemden hem de Skieven Architect (nu de naam van een plaatselijk café) omdat hij, soms met behulp van de Rijkswacht, honderden Marolliens uit hun huizen liet verdrijven om plaats te maken voor de bouw van het Justitiepaleis. Skieven architect in het Brussels, in het Nederlands de scheve architect, klinkt als een scheldwoord. Wellicht is het een verbastering van zijn titel "the chief architect", bij de bouwwerken.

Het grootste Brusselse Poelaertplein werd naar hem genoemd.


Pageviews vandaag: 1822.