kunstbus
Dit artikel is 23-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Juan Bautista De Toledo

Spaanse beeldhouwer en architect uit Madrid. Verm. geboren in het Baskenland nabij Ribadesella, datum onbekend - overleden Madrid, 19 mei 1567.

Juan Bautista Alfonsis de Toledo is op een onbekende datum en plaats geboren en er is niets van zijn kindertijd bekend. In 1547 ging Toledo naar Rome waar hij leerling was van Michelangelo Buonarroti. Daarna ging hij naar Napels waar hij werd opgeroepen door onderkoning, Don Pietro de Toledo, om te werken als architect voor Karel V van het Heilige Roomse Rijk. Hij ontwierp daar veel gebouwen, inclusief het Strada di Toledo (in 1870 hernoemd tot Strada di Roma), de kerk van St. Giacomo degli Spagnuoli, de vierkante bastions van het Castello Nuovo; een groot paleis in de Napolitaanse wijk Posillipo, en een aantal fonteinen.

In 1559 werd hij teruggeroepen naar Madrid door Filips II van Spanje en werd aangewezen als hoofdarchitect van de koninklijke werken in Spanje. Zijn jaarlijkse salaris als architect van de kroon was eerst meer dan 220 dukaten. Dit in overeenstemming met het beleid van Filips II die Spaanse kunstenaars een gemiddeld salaris gaf totdat hij hun kunnen had gezien. In Madrid ontwierp hij het Casa de la Misericordia en de façade van de kerk van van Descalzas Reales, in de wijk Casa de Campo. Hij creëerde ook werken bij Aceca; aan het paleis van Aranjuez, het Martininos de las Posadas, het paleis Cardinal Espinosa en een villa bij Esteban de Ambran voor secretaris D. de Vargas. Toledo's meesterwerk was het Escorial, het klooster, La Granjila de La Fresneda de El Escorial en het kanaal El Escorial (watertoevoer naar het klooster). Hij hield toezicht op El Escorial (het klooster en de omgeving ervan) tot zijn dood in 1567. El Escorial werd afgebouwd door Juan de Herrera.

Er wordt ook gemeld dat hij het Palacio del Buen Retiro heeft ontworpen en, in samenwerking met Gaspar de Vega, het hoofdontwerp van La Granjilla de La Fresneda de El Escorial.
- (koninklijke residentie en Augustijnenklooster ten noordwesten van Madrid aan de Sierra Guadarrama. Het werd in opdracht van Filips II gebouwd ter ere van de Heilige Laurentius.

De bouw werd door J.B. de Toledo in 1563 begonnen en door J. de Herrera voltooid in een uiterst sobere renaissancestijl. Het roostervormige symmetrische plan (206x161 m.)heeft vier grote hoektorens, talrijke binnenhoven en als centrum een kerk, waarin ook de koninklijke grafkelder (Pantheon de los Reyes).

Het Escurial bezit zeldzame en kostbare kunstwerken (o.a. handschriften, drukwerken) en een rijke verzameling schilderijen waaronder werken van Bosch, Rubens, Titiaan, Greco, Zurbaran en Tintoretto. (Summa)

Het Escurial is niet alleen een paleis; het gebouwencomplex bevat een koninklijk paleis, een klooster, een rustplaats voor de gestorven koningen en een enorme kerk die er het hart van is. Het heeft een 220 meter lange buitenmuur van somber grauw graniet zonder enige versiering en telt vierduizend kamers die rond zestien binnenplaatsen gebouwd zijn. De roostervormige plattegrond moge doen denken aan de Ospedale Maggiore van Filarete in Milaan, maar het ontwerp is meer Spaans. Tijdens de slag van Saint-Quentin zwoer Filips dat hij een monument zou bouwen voor Sint-Laurentius, de heilige op wier naamdag Spanje gezegevierd had, en hij beval dat de plattegrond het rooster moest uitbeelden waarop de heilige voor zijn geloof gestorven was - het was in de tijd van Teresa van Avila en Johannes van het Kruis. De schilderingen waren van de hand van de Italiaanse maniëristen Tibaldi, Cambiaso en Federigo Zuccari. Zij werkten voor de grootse droom van een koning die zo gevangen zat in de cirkelgang van zonde en boete, dat men op het ontwerp veranderingen kan zien die hij zelf aanbracht, zodat hij de Heilige Mis in de basiliek kon bijwonen zonder van zijn bed te hoeven komen. (KIB ren 124-125)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.