kunstbus
Dit artikel is 20-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koen van Velsen

Koen van Velsen

Nederlandse architect, geboren 17 februari 1952.

Van Velsen studeerde op 28-jarige leeftijd af aan de Academie van de Bouwkunst

Van 1971 tot 1977 werkte van Velsen bij Van der Pol, Blom, Assendelft en Koning (1971-77). In 1977 start hij zijn eigen architectenpraktijk in Hilversum in een gehuurde directiekeet. Hij omschrijft zijn bestaan in die tijd als nomadisch - zij het binnen de grenzen van het Gooi. Momenteel huist zijn bureau in een zelfontworpen pand in het centrum van Hilversum.

Van Velsen voelt zich verwant met onbevangen, uitvinderige architecten als Arne van Herk, die met een wijde blik herdefiniëren en oplossingen zoeken. Wars van trends staat de gebruikswaarde daarbij centraal.

Koen J. van Velsen maakt geen standaard kantoren, maar werkgebouwen waarin architectuur op een innovatieve manier de omgeving beïnvloedt. Zijn werk beslaat dan ook een groot veld binnen de ontwerpende disciplines: architectuur, interieur, stedenbouw en landschap.

De schaal en complexiteit van de gerealiseerde opdrachten hebben zich ontwikkeld van private woonhuizen tot grote openbare gebouwen in een ingewikkelde stedelijke omgeving. Voorbeelden hiervan zijn het Commissariaat voor de Media in Hilversum (1998-2001), het Stadhuis in Terneuzen (1993-1996), de Rijksacademie in Amsterdam (1987 - 1992), het Universiteitsmuseum Utrecht (1993-1996) en diverse woningbouwprojecten.

Hij kreeg onder meer de Amsterdamse Mart Stam prijs van de Gemeente Amsterdam, de Rietveldprijs voor het Universiteitsmuseum in Utrecht en de BNA-kubus 2002 voor zijn werk.

Koen van Velsen ontving 5 oktober 2002 de BNA-kubus tijdens het traditionele Kubusbal in Amsterdam. Met dit onderscheidingsteken gaf de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) voor de 33ste keer blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.
De architect krijgt de onderscheiding omdat 'hij tot één van de weinige architecten in Nederland behoort, die kantoorgebouwen op een logische manier in de stedelijke omgeving weten te plaatsen', aldus het juryrapport. 'Door de manier waarop bedrijven en instellingen zich 'van nature' van elkaar isoleren, ontstaan de desolate werklandschappen die we goed kennen vanaf de snelweg en uit de trein. Van Velsen keert dit mechanisme om en houdt zich vooral bezig met de vraag hoe een gebouw in de context ligt. Zijn gebouwen parasiteren niet op de omgeving waar ze worden ingeplant, maar zijn opvallend genereus naar hun 'gastheren'. Centraal staan de kwaliteit van de ruimte en de beleving van de architectuur.'
De jury, bestond uit Luut Rienks, Jan Benthem, Hubert-Jan Henket, Christian Rapp, Harm Tilman en Gert-Jan Woudenberg, en deed de voordracht aan de hand van het thema 'Architectuur werkt'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.