kunstbus
Dit artikel is 07-07-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

koepelgewelf

Een dakconstructie in de vorm van een koepel of halve bol, soms ietsje spitsbogig.
Met een koepelgewelf kun je grote ruimten overbruggen. De bolle vorm is in staat grote krachten op te nemen, waardoor zonder gebruikmaking van balken, een redelijk grote ruimte kan worden overdekt.

Deze constructie tussen de open ruimte van het gebouw en de koepel wordt koepeltrommel of tamboer genoemd.

Om het koepelgewelf aan de binnenzijde goed uit te laten komen wordt voor belichting daarvan vaak een tamboer (een rond voetstuk) met vensters gebruikt waar de koepel op wordt geplaatst. Je tilt hem daarmee ook visueel op een hoger peil, zowel in het totaalbeeld van het gebouw van buiten- en van binnenuit.

Een andere manier om licht binnen te laten is met een ronde opening, een oog (oculus), of een torentje met ramen op die opening.

De plattegrond van een koepelgewelf is meestal rond, soms ellipsvormig. Is het grondplan veelhoekig, dan heet het geen koepel maar achtkant kloostergewelf of vierkant kloostergewelf.

Op een rond gebouw past een ronde koepel probleemloos. Meestal rust het koepelgewelf op een vierkante onderbouw. Er is dan in de hoeken een overgang nodig: daar worden òf trompen, òf pendentieven gemetseld. Ook een achthoekig gewelf op een vierkant heeft zo'n overgang nodig.

Bij een vieringtoren kan boven een koepelgewelf een torenspits staan.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.