kunstbus
Dit artikel is 04-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Laurent Benoit Dewez

Laurent Benoit Dewez (Petit-Rechain 1731 - Groot-Bijgaarden 1812) was de meest vooraanstaande 18de-eeuwse architect van de Zuidelijke Nederlanden.

Biografie
De abt van Saint-Hubert stuurde de jonge Dewez op studiereis naar Italië. Daar kreeg hij de kans om de zich de nieuwe stijl, het classicisme, ook wel neoclassicisme genoemd, eigen te maken. Hij was er de leerling van de Schot Robert Adam en kwam in contact met andere belangrijke architecten zoals Charles-Louis Clérisseau, Giovanni Battista Piranesi en Johann Winckelmann. Na een studiereis naar Split vervolmaakte hij zich in 1758 nog een jaar in het befaamde atelier van de gebroeders John, William en Robert Adam in Londen, tot hij in 1759 werd teruggeroepen voor de wederopbouw van de Abdij van Orval. Dat zou de eerste worden in een lange reeks opdrachten van abten en edelen. Dewez introduceerde hiermee het neoclassicisme in de Zuidelijke-Nederlanden.

In 1760 vestigde hij zich in Brussel. In 1767 werd Laurent Dewez hofarchitect van Karel van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Nederlanden. Zijn meesterwerk is het kasteel van Seneffe waar nu het Museum van Edelsmeedkunst is ondergebracht. Een kleinere versie daarvan is het Kasteel La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle. Jaloerse concurrenten betichtten hem van fouten en zelfs van fraude bij de bouw van de gevangenis te Vilvoorde. Hij viel in ongenade en verloor zijn functie van hofarchitect.

In 1793 vluchtte hij voor de Fransen naar Praag waar hij ook verschillende herenhuizen ontwierp. In 1804 keerde hij terug naar België. Hij stierf in armoede in een woning in de buurt van de kerk te Groot-Bijgaarden in 1812.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Laurent_Benoit_Dewez


Pageviews vandaag: 172.