kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Liesbeth van der Pol

Nederland.
1980-1982 Werkzaam verschillende architectenbureaus buitenland.
1988-Afgestudeerd TU Delft

1989-heden Atelier Zeinstra van der Pol BV
Herman Zeinstra en Liesbeth van der Pol zijn als architect/eigenaar eindverantwoordelijk voor alle werken die door het Atelier Zeinstra van der Pol BV worden gemaakt.

1989-heden Gastdocentschappen en gastcolleges TU's en academies in binnen- en buitenland.

Projecten
Aquartis, Amsterdam
Rooie Donders, Almere
Nederlandse Scheepvaartmuseum Amsterdam, Depotgebouw
Politiebureau Dronten
Claudia Str├Ąter winkelverbouwingen
Woontoren met winkels, Amstelveen stadshart
Trommelwoningen Twiske
Meerhuizenplein, Amsterdam
Mediatheek, Delft
Stadsdeelkantoor Oud-West, Amsterdam
Hofdkantoor Delftwonen, Delft
Brede school, Osdorp, Amsterdam

Liesbeth van der Pol ontwerpt gebouwen met sterke karakters; gebouwen die 'zich niet voor zichzelf schamen'. In de relatie met de menselijke omgeving moet het gebouw een eigen, liefst unieke inbreng hebben, zoals de opvallende 'rode donders' aan de zuidrand van Almere, het depotgebouw van het Nederlands Scheepvaartmuseum en Aquartis op het Entrepotdok in Amsterdam.
De gebouwen van Van der Pol zijn zeer uiteenlopend van karakter zijn en vertonen ogenschijnlijk geen samenhang. Constanten in haar oeuvre liggen in haar manier van kijken, haar aanpak en haar diepgewortelde idealen over de relatie tussen mens en gebouwde omgeving.
Kenmerkend is bijvoorbeeld dat Van der Pol tijdens het ontwerpen nadrukkelijk uitgaat van de beleving. Zelfs woonwijken concipieert zij in eerste aanzet niet als plattegronden, maar vanaf ooghoogte, het niveau waarop de gebruikers ze daadwerkelijk zullen zien, horen en voelen. Een andere constante is dat Van der Pol de woningbouwprojecten niet ziet als enkel het bijeenbrengen van grote hoeveelheden woningen, maar nadrukkelijk kiest voor het ontwerp van een eenduidig, krachtig gebouw. Een benadering die haar woningbouw weer samenvoegt met de grotere utiliteitsprojecten. (Liesbeth van der Pol wint VKG Architectuurprijs 2006
Liesbeth van der Pol heeft de VKG Architectuurprijs 2006 gewonnen met het ontwerp voor "De Watertuinen" in Den Bosch. Het project bestaat uit 24 witte villa's. Het ontwerp is geïnspireerd op de Amerikaanse skeletbouw uit de 19e eeuw. Het gevelmateriaal lijkt hout, maar is onderhoudsarm vezelcementplaat. Het "zinken" dak en de kozijnen zijn eveneens van kunststof. De jury zegt: "geraakt te zijn door de eenheid tussen gevelmaterialen, gebouw en vorm. Deze ambachtelijke toepassing van kunststof in de van origine houten architectuurstijl zorgt voor een uniek onderhoudsvrij karakter. De gedurfde combinatie van klassieke architectuur en het modern materiaalgebruik is zorgvuldig gedetailleerd."

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.