kunstbus
Dit artikel is 13-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis Le Vau

Frans architect, ca. 1612 Parijs - 11.10.1670 aldaar

Opvolger van J. Lemercier en volgeling van François Mansart. Hij studeerde o.m. in Italië. Zijn vroegste werk in Parijs is het Hôtel Lambert (1650). Zijn werk is een typisch voorbeeld van de overgang van de Franse renaissance naar het classicisme, dat onder Lodewijk XIV ca. 1700 als wereldstijl toonaangevend zou worden. Zijn werken in Vaux-le-Vicomte (1653-1660) en te Versailles zijn hier voorbeelden van. In Parijs heeft hij onder Ch. Lebrun de leiding van de voornaamste bouwwerken gehad (zuidvleugel van het Louvre, Saint-Sulpice, Hötel Lauzun, Collège de Mazarin, Tuilleries, enz...). (Summa)

Werken:
. Kasteel van Versailles

. Kasteel Vaux-le-Vicomte, 1656-61, Parijs
Ontwerp van L. Levau. Tuinarchitectuur van A. Lenôtre. Het kasteel bestaat uit paviljoenen met elkaar verbonden en symmetrisch. Deuren in dezelfde as. (?)
In 1661, toen de nauwelijks 23-jarige Lodewijk XIV na de dood van Mazarin zelf de regering in handen had genomen, gaf zijn minister van Financiën, Nicolas Fouquet, een geweldig feest op zijn kasteel Vaux-le-Vicomte. De koningin, Mademoiselle de Lavallière, de maîtresse van de jonge koning, en de gehele hofhouding moesten zien wat de rijke minister van zijn bezitting in de nabijheid van Fontainebleau gemaakt had. Een uitgelezen groep geniale kunstenaars had in korte tijd een kasteel van unieke schoonheid gebouwd en een park aangelegd. Het was een kunstwerk waarin de aan banden gelegde natuur harmonieerde met de edele vormen van de architectuur die getuigden van de goede smaak, zowel als van de rijkdom van de bezitter. Louis Le Vau was in 1658 met de bouw begonnen, Charles Lebrun had het inwendige op geniale wijze gedecoreerd en Le Nôtre had het park aan de vrije natuur ontnomen, uitheemse bomen aangevoerd en de tuinarchitectuur, die volkomen aan het slot is aangepast, levendiger gemaakt met beelden en siervazen. Het feest op 17 augustus 1661 was beslist geen doods gebeuren: Molière schreef een balletkomedie, waarbij Lully de muziek componeerde. Een geweldig vuurwerk verlichtte het tafereel. Fouquet scheen zijn doel bereikt te hebben; de jonge koning moest weten hoeveel pracht zijn minister van Financiën kon tonen, waardoor zijn macht duidelijk zou uitkomen. Drie weken later werd Fouquet gevangengenomen. De koning had de handschoen opgenomen en met onverwachte energie toegeslagen. De minister werd wegens verduistering voor de rechter gebracht en is in de gevangenis gestorven. Op zijn vermogen werd beslag gelegd. Maar de hele groep kunstenaars werd door de koning overgenomen en ging van toen af in Versailles aan het werk. Vaux-le-Vicomte is dus in zekere zin de generale repetitie geweest van het indrukwekkende toneelstuk dat onder de regie van de koning zelf in het oude, door zijn vader Lodewijk XIII zo geliefde kleine jachtslot uiteindelijk zou worden opgevoerd. (KIB bar 64-65)

. De trap der gezanten, 1672 (gesloopt in 1752), Versailles, Kasteel
De decoratie was van Lebrun. De reconstructie is van de hand van Arquinet.

LEVAU en HARDOUIN-MANSART, De trap van de koningin, 1672, Versailles, Kasteel


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.