kunstbus

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Grote glazen jaren vijftig/zestig plafonnière

Grote gele met groene en zwarte fantasie-motieven versierde jaren vijftig/zestig plafonnière met drie lichtpunten.
Prijs: € 65

Dit artikel is 05-10-2009 voor het laatst bewerkt.

Maaslandse-renaissance

Maaslandse renaissance

Maaslandse renaissance is een architectuurstijl uit de Renaissance, daterend uit de 17e en 18e eeuw, die vooral is toegepast in Nederlands Zuid-Limburg, Belgisch Limburg, de Voerstreek en het Land van Herve.

De Maaslandse renaissance is een decoratieve stijl van bouwen, die met name is toegepast bij herenhuizen, carréboerderijen, kastelen en kloosters. De Maaslandse renaissance is variant op de vroegere vakwerkbouw, waarbij een nieuw materiaal (steen) is gecombineerd met de oude vormgeving van vakverdelingen. De gebruikte materialen zijn inheems: Maaslandse kalksteen, een blauwe hardsteen die ook bekend was onder de namen helsteen, blauwsteen, arduin en Naamse steen. Daarnaast werden baksteen en mergel toegepast.

Een gebouw waarin baksteen gecombineerd wordt met horizontale banden van mergel of andere natuursteen (de zgn. speklagen) wordt spekhuis genoemd.

In Maaseik is er een aantal gevels te zien in deze stijl. De Bonte Os (zie foto) uit de 17e eeuw in Maaseik heeft een gedetailleerde ingangspartij met een ossenoog als bovenlicht. De gekoppelde kruiskozijnen zijn gemaakt uit Naamse steen.

De gevel van het Koetshuis van het Groene Schildt in Maaseik is een voorbeeld van een pilastergevel die zijn toepassing vindt in de Maaslandse renaissance. Het Gulden Hert heeft een zeer gedecoreerde lijstgevel en een tympaan. Het is een late vorm van deze bouwstijl, uit het eerste kwart van de 18e eeuw.

Ook de zogenaamde Poort van Beusdael / Refugie van Meerssen, een monumentaal pand in de Maastrichtse Hoogbrugstraat (in Wyck) is een goed voorbeeld van de Maaslandse renaissance bouwstijl.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Maaslandse_renaissance

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Grote glazen jaren vijftig/zestig plafonnière

Grote gele met groene en zwarte fantasie-motieven versierde jaren vijftig/zestig plafonnière met drie lichtpunten.
Prijs: € 65

Pageviews vandaag: 21.