kunstbus
Dit artikel is 04-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mario BottaZwitserse designer en architect, geboren 1 april 1943 Mendrisio in het Italiaanstalige gebied Ticino in Zwitserland. Hij woont in
Lausanne, Zwitserland.

De Tessiner architect mario botta heeft in zijn vroege jaren in Zwitserland en later daarbuiten talrijke opmerkelijke gebouwen ontworpen, zoals het Tinguely-museum in Basel, het Museum of Modern and Contemporary Art in San Fransisco, kerken en kapellen in het Tessin en de kathedraal van Evry bij Parijs.

Botta is achtereenvolgens beinvloed door Le Corbusier, Louis Kahn en Carlo Scarpa. Zijn werk houdt altijd rekening met de topografische omgeving en zijn ontwerpen benadrukken het vakmanschap en geometrische orde en kenmerken zich door het subtiel gebruik van baksteen. Omdat Botta altijd tracht klassiek traditioneel architectonisch symbolisme te verenigen met moderne bewegingen wordt hij over het algemeen ingedeeld in de neo-rationele groep 'Tendenaz'.

In Nederland ontwierp Botta het complex La Fortezza in de nieuwe stadswijk Ceramique te Maastricht, in Deventer de Nieuwe Poort en aan Het Spaarne bij Haarlem La Vista (Botta is gastspreker aan de belangrijkste instituten in Europa en de Verenigde Staten.

Twee van zijn stoelen - 'Seconda' en 'Quinta' - zijn opgenomen in museumcollecties over heel de wereld o.a. in die van het Museum of Modern Art in New York.

Biografie
Voor Botta van 1961 tot 1964 ging studeren aan de Licceo Artistico in Milaan had hij van 1958 tot 1961 een opleiding tot technisch tekenaar genoten bij het architectenbureau van Tita Carloni en Luigi Camenischi.

Aan het Liceo Artistico in Milaan ontwierp hij voor de geestelijken in Genestretta een huis met geometrische vormen.

Van 1965 tot 1969 heeft Mario Botta gestudeerd aan het Istituto Universitario di Architectura in Venetie. In 1965 was hij assistent van Le Corbusier in Parijs en bij het bureau van Jullian de la Fuente en José Oubrerie in Venetië.

Na in de leer geweest te zijn bij Carlo Scarpa begon hij een ontwerp- en architectenbureau in Lugano in 1969, het jaar waarin hij Louis Kahn ontmoette, en raakte betrokken bij het ontwerp van het nieuwe Palazzo dei Congressi Laurea all'UIA in Venetië.

In de jaren '70 werkte Botta aan het kantoorgebouw van de Staatsbank in Freiburg en tal van huizen, zoals zijn gestreepte huis in Ligornetto.

Botta maakte furore met ontwerpen van spectaculaire vrijstaande villa's. Naast de weloverwogen detaillering viel het vrije gebruik van gekleurde betonsteen op. Collega's keken hun ogen uit naar de wisselende speklagen van grijze en rode betonsteen. Een mooi voorbeeld is het woonhuis in Riva San Vitale (Zwitserland) uit 1973. Mario Botta wat in productie werd genomen. Mario Botta zegt hierover: 'I designed a chair as an object, pursuing the image and memorie of an architecture, strong and transparent. I was searching a 'presence', real and magic in the same time. I wanted an object generated by light.'

Zijn stoel Seconda uit 1982 en zijn leunstoel Quinta uit 1986 zijn duidelijke voorbeelden van zijn kortstondige matzwarte stijl. De zeer grafische, harde lijnen en de weldoordachte geometrische structuur van deze ontwerpen verraden Botta's achtergrond als technisch tekenaar.

Zijn totemachtige staande lamp Shogun uit 1985 voor Artemide is met zijn strakke geometrische vorm die versterkt wordt door de zwarte en witte strepen een fraaie bevestiging van zijn uitgangspunt: "Geometrie is evenwicht."

Mogno is een dorp in het Zwitserse district Vallemaggia in het kanton Ticino. Het dorp was deel van de voormalige gemeente Fusio die in 2004 opging in de gemeente Lavizzara. Mogno staat vooral bekend om de kerk van San Giovanni Battista (Johannes de Doper) ontworpen door de Ticinese architect Mario Botta (1943). De kerk is tussen 1994 en 1996 opgetrokken uit marmer en graniet op de plek waar 350 jaar lang al een oudere kerk stond. Deze werd in 1986 door een lawine met de grond gelijk gemaakt. Hieraan vielen ook een aantal huizen in het dorp ten prooi, maar gelukkig vielen er hierbij geen gewonden. In het dorp staat ook een van de weinige overgebleven watermolens van Ticino. Mogno ligt aan het einde van het dal Val Lavizzara waar de bovenloop van de rivier de Maggia doorheen stroomt. - (http://nl.wikipedia.org/wiki/Mogno)Pageviews vandaag: 292.