kunstbus
Dit artikel is 12-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Matthaus Daniel Poppelmann

Matthäus Daniel Pöppelmann

Schloss Pillnitz an der Elbe (1720-1723)

Duits bouwmeester, 03.(?)05.1662 Herford - 17.01.1736 Dresden

Leerling van W. Klugel, werkte sinds 1686 in Dresden en werd in 1705 Landbaumeister aan het hof van August II de Sterke. Deze stuurde hem op studiereizen naar Praag, Wenen, Salzburg, Rome en Parijs. In zijn architectuur combineerde hij, zonder zijn persoonlijkheid te verliezen, de verschillende Europese barokstijlen en de Franse bouwkunst. Zijn hoofdwerk is het Zwinger in Dresden (1711-1728). Dit bouwwerk was bedoeld als blijvend decor voor allerhande hoffestiviteiten en versierd met beeldhouwwerken van Permoser. Het is een van de hoogtepunten van de Duitse barok, geïnspireerd op Versailles: een ver doorgevoerde symmetrie met elementen van de rococo, liggend in een grote vierkante tuin. Pöppelmann vervaardigde verder o.a. bouwwerken in Chinese en Japanse stijl. (Summa)

Zwinger, 1711-22, Dresden
Van M.D. Pöppelmann. Gebouw voor feesten. Slechts een deel van plan om koninklijk paleis te herbouwen in een serie van vier grote courts.
Groot vierkant hofplein, afgezoomd door galerijen, onderbroken door paviljoenen. (?)
In 1694 was August de Sterke keurvorst geworden. Het merkwaardigste bouwwerk dat tijdens deze met veel smaak voor kunst begiftigde, prachtlievende vorst in Dresden gebouwd is, is de Zwinger. Voor de grote hoffestiviteiten die als staatsaangelegenheden ook door de burgers als illustratie van de macht van het land als heel belangrijk werden beschouwd, moesten telkens weer houten feestruimten gebouwd worden. Daarom besloot August de Sterke deze vergankelijke bouwsels te wijzigen in blijvende stenen gebouwen. Zijn architect heeft op een terrein tussen de buiten- en binnenvesting van de stad, dat de 'Zwinger' heette, de omlijsting van een groot feestplein gebouwd met gebouwen waarin zich speel- en danszalen met kleinere kamers, baden, grotten en booggaanderijen bevinden die tezamen een in Europa uniek bouwwerk vormen. Balthasar Permoser (1651-1732) is de geniale beeldhouwer geweest die het prachtige en rijke beeldhouwwerk voor deze feestruimten ontworpen heeft. In 1719 werd het nieuwe feestterrein ingewijd met een 'feest van de vier elementen' ter gelegenheid van de huwelijksplechtigheden waarbij de kroonprins in de echt werd verbonden met aartshertogin Maria Josepha. (KIB bar 195)Pageviews vandaag: 1127.