kunstbus
Dit artikel is 12-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

New York Five

Groep architecten die in de zeventiger jaren bekend werden met hun strakke, witte gebouwen. De New York Five, oftewel de Five Architects, werd in 1969 opgericht als reactie op het naoorlogse Modernisme. Tot deze School van New York worden o.a. Richard Meier, Michael Graves, John Hejduk, Charles Gwathmey en Peter Eisenman gerekend.

Colin Rowe stelt in een artikel uit 1947 'The Mathematics of the Ideal Villa', een 'verborgen systeem' vast, waartoe de villa's van Palladio én die van Le Corbusier konden worden herleid. Volgens Colin Rowe's leerlingen, The New York Five, kon architectuur met dit structurele inzicht zowel de 'verhalen' van het humanisme als de ideologie van het functionalisme van zich afschudden en wel door de 'dieptestructuur' van de architectonische taal aan te spreken.

New York Five: tentoonstelling en boek
Amerikaanse architectuurcritici constateerden opvallende overeenkomsten tussen enkele New Yorkse architecten aan het begin van de jaren zeventig. Deze architecten zochten naar een voortzetting van het vooroorlogse modernisme en zij lieten zich daarbij vooral inspireren door het werk van Le Corbusier uit de jaren twintig. Zo was wit de overheersende kleur in hun ontwerpen. Het werk van deze vijf architecten werd gepresenteerd in een tentoonstelling en in een boek; sindsdien gingen deze architecten door het leven als de New York Five.

Overigens waren de overeenkomsten bij 'The New Moderns' tamelijk toevallig. De architecten vormden geen groep en hun ideeën liepen in feite nogal uiteen. Ook waren het geen fans van al het werk van Le Corbusier; ze zetten zich juist nogal af tegen het brutalisme met veel kaal beton, uit de jaren vijftig, een richting waarin Le Corbusier ook een belangrijke voortrekkersrol had gespeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.