kunstbus
Dit artikel is 23-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Norman Foster

Sir Norman Foster

Engelse architect, geboren 1 juni 1935 in Manchester.

Britse architect van de post-moderne beweging, geroemd om het vele high-tech en glas dat hij gebruikt in zijn gebouwen. De High-Tech stroming heeft een industriële benadering van architectuur. De modernste industriële technieken worden toegepast en zijn ook zichtbaar.

Norman Foster is bekend om zijn ontwerpen van onder andere de Millennium Bridge en 30 St Mary Axe en de koepel op het rijksdaggebouw in Berlijn. In Nederland heeft Foster onder meer het World Port Center in Rotterdam ontworpen.

Foster werd sterk beïnvloed door Le Corbusier. Hij bouwt echter nauwkeuriger, met een fascinatie voor details zoals alleen technici die hebben.

Hij ontwierp ten slotte meubilair, o.a. het bureau en de bureaustoel 'Nomos'.

Levensloop
Norman Foster studeerde architectuur en stadsplanning aan de universiteit van Manchester. Om zijn studie te bekostigen werkte hij o.a. als portier en ijsverkoper.

Toen hij in Manchester afstudeerde in 1961 kreeg hij een Henry Fellowship aan Yale University in New Haven, Connecticut, waar hij in 1963 een graad van meester architect verkreeg en samen met Richard Rogers (geb. 1933) les kreeg van Serge Chermayeff. Hij werd beïnvloed door het werk van Louis Kahn (1901-1974), die de Yale Art Gallery had ontworpen waarin de architectuurfaculteit gehuisvest was.

Na zijn architectuuropleiding werkte Foster in 1963 samen in 'Team 4' met Richard Rogers, Georgie Wolton, Sue Rogers en Wendy Cheeseman, in 1964 Wendy Foster. Samen ontwierpen ze het fabrieksgebouw Reliance Control in Swindon, dat geldt als prototype van de industriële architectuur.

In 1967 richtte hij 'Foster Associates' op, wat later 'Sir Norman Foster and Partners' zou worden. Dit bureau heeft talloze prijzen en andere eervolle vermeldingen op zijn naam staan en won vele internationale ontwerpwedstrijden. Het buro heeft vestigingen in Londen, Berlijn en Hongkong en telt ruim 500 medewerkers.

Van 1968 tot 1983 werkt hij samen met Richard Buckminster Fuller en kreeg hij een aantal architectonische opdrachten van Fred Olsen Limited.

Sainsbury center for Visual Arts, 1974, Nordwitch.

In 1977 won Foster de Royal Institute of British Architects Award voor zijn zwartglazen kantoorgebouw voor Willis Faber & Dumas in Ipswich (1973-1975).

Hongkong and Shanghai Bank, Hong Kong, 1979-1986.
De instructies van de cliënt aan de deelnemers van de internationale competitie in 1979 waren heel duidelijk. De Hong Kong and Shangai bank moest het beste bankgebouw ter wereld worden. Het werd in elk geval het duurste toen Sir Norman Foster de wedstrijd won. Zijn wolkenkrabber voor de Hong Kong and Shangai Banking Corporation in Hong Kong wordt als een belangrijke vernieuwing van het type gezien.

Renault Distribution Centre, Swindon, 1980.
Stansted Airport in Essex, de derde luchthaven van Londen, 1980.

In 1982 ontving Norman Foster een belangrijke onderscheiding: de Royal Medal of Architecture.

Museum voor Moderne Kunst, Carré d'Art, Nimes, 1984-1993.
Telecomunicatietoren 265 m hoog, Torre de Collserola, Barcelona, 1988.

Fosters high-tech-ontwerpen, waaronder zijn meubelsysteem Nomos (1986-1988) voor Tecno en zijn door Erco geproduceerde verlichtingssysteem (1986) zijn net als zijn gebouwen zeer technisch en bezitten een sterke geometrische orde.

In 1990 kreeg hij de titel van Sir, toen was hij al een van de succesvolste architecten ter wereld.

Ondanks de verminderde bouwactiviteit in grote delen van de wereld had Fosters bureau op het einde van 1994 al veertig ontwerpen die al afgewerkt waren of waar men nog aan bezig was.

Het Duitse Parlementsgebouw, Het Reichstag, Berlijn, 1992.
In Juni 1994 keurde de Duitse Bundestag eindelijk het uiteindelijk plan van Sir Norman Foster voor de renovatie van het Duitse parlementsgebouw, het Rijksdag, dat ontstond op het einde van de 19de eeuw. Het plan bestond er in om een licht koepel op het dak van het gebouw aan te brengen, die er moest voor zorgen dat er daglicht in het gebouw binnen kwam. Hij schikte de ruimten opnieuw om onder andere de gelegenheid aan de bezoeker te geven om het dak te bereiken. De koepel zorgt er wel voor dat 12.000 m² ruimte onbruikbaar wordt. De renovatiewerken zouden moeten klaar zijn tegen het eind van de eeuw.

Haus für Wirtschaftsförderung, Duisburg (1993)
Sealife Center, 1994, Blankenberge.
Olympisch Stadium, Grande Stade, 1994, Parijs.
Millennium Bridge, 1996, London.

Masterplan voor de ontwikkeling van de Wilhelminapier in de haven van Rotterdam.
Station Dresden (v.a. 1997)
Herontwikkeling van het Brits Museum.
Nieuw vliegveld voor Chek Lap Kok in Hongkong v.a. 1997. Dit project is met een oppervlakte van 1248 hectare het grootste project ter wereld.

Hij werd opgenomen in twee exclusieve orden: de Orde "Pour le Mérite" en, in 1997, de "Order of Merit".

Sinds 1999 Lord Foster of Thames Bank.

Tegen het jaar 2000 zal er een nieuwe brug over de Theems in Londen komen (Millenniumbrug).

In Rotterdam bouwde Foster het gebouw van Marine Safety Rotterdam en leverde zijn buro het masterplan voor de inrichting van de Wilhelminapier. In 2000 komt het World Port Center gereed.

Norman Foster is een Life Peer, een voor het leven benoemde edelman, en heeft als baron Foster of Thames Bank zitting in het Britse Hogerhuis. Op de eigen website wordt Norman Foster correct "Lord Foster" genoemd. Maar ook de minder correcte naam "Lord Norman Foster" wordt in de pers veel gebruikt.

Websites:
. www.fosterandpartners.com
. users.compaqnet.be
. www.nrc.nl
. www.xs4all.nl/~couvreur


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 21.