kunstbus
Dit artikel is 14-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Wagner


Otto Wagner - The Vienna Savings Bank (1 Oostenrijks architect, 13.07.1841 Penzing (bij Wenen) - 12.04.1918 Wenen

Opgeleid aan de Technische Hogeschool te Wenen (1857), aan de Berlijnse academie voor architectuur (1860) en aan de academie voor bouwkunst te Wenen. Hij was de leidende figuur van del zgn. Weense School, de Jugendstilvariant in de Oostenrijkse architectuur. Zijn vroege werk bestaat uit neorenaissancistische bouwwerken, maar vooral na zijn aanstelling als hoogleraar aan de Weense academie ontwikkelde hij een visie die radicaal brak met de traditie en waarbij het accent lag op functie, materiaal en structuur als de basis voor het architecturale ontwerp. Desondanks is het meest kenmerkende van zijn werk de veelvuldige toepassing van ornament en siersmeedwerk (o.m. Stadtbahnstation Karlsplatz, Wenen, 1901). Van het allergrootste belang voor de ontwikkeling van de moderne architectuur was zijn Postsparkassenamt (Wenen, 1904-06) met zijn trapezevormige plattegrond en ruimtevol interieur, waarin op grote schaal glas en staal zijn verwerkt. Daarnaast schreef Wagner een aantal opzienbarende architectuurtheoretische werken. (Summa)

Biografie
Wagner studeerde als eerste aan de Technische Hogeschool in Wenen en vervolgens aan de Koninklijke Bouwacademie in Berlijn. Hij bezocht in 1861 tot 1863 de architectuurschool van de Weense academie, waaraan hij in de periode 1904-1912 ook les gaf.

Zijn eerste bouwwerken waren in de stijl van de Florentijnse Renaissance. Dit waren villa's.

In 1893 stapte hij van de neostijl af en bereidde hij zich voor op een stijl die aansloot op de behoeften van de nieuwe tijd. Hiermee werd bedoeld een vormgeving die rekening houd met de functie, het materiaal en de constructie van het bouwwerk. Hij publiceerde bovendien een boek 'moderne architectuur' (1896) waarin hij zijn opvattingen toelichtte.

Rond 1900 speelde Wagner een belangrijke rol bij de vernieuwingen in de bouwkunst en hij gaf bovendien een opening naar de moderne architectuur. Zijn leerlingen ( Joseph Maria Olbrich en Josef Hoffmann) hebben zijn ideƫen verder ontwikkeld. Wagner was niet alleen een architect maar ook een lid van de Wiener Sezession (1899-1905) en was ook werkzaam als ontwerper van kunstnijverheidsproducten.

Werken:
. Postspaarkaskantoor, 1904-06, Wenen
Van O. Wagner. Hoofdhal in bogen van ijzer- en glasconstructie. Integratie van bouwkunst en ingenieursbouwkunst. I.v.m. de Amsterdamse beurs is de synthese af. (?)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.