kunstbus
Dit artikel is 01-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

P.M.A. Huurman

Pieter Marinus Arnoldus (P.M.A.) Huurman (Delft 1863 - Den Haag 1944) was een Nederlandse architect, vooral in Noord-Nederland actief. Hij was onder meer gemeentearchitect van Assen. Zijn vroege werk was eclectisch van karakter, maar hij heeft in zijn latere leven ook gebouwen in de stijl van de art nouveau ontworpen. Veel van zijn werk is aangewezen als rijksmonument, waaronder een twintigtal panden in de stad Groningen.

Volgde van 1883 tot 1886 cursussen bouwkunde aan de Polytechnische School in Delft. Was van 1886-1932 werkzaam in Groningen. Na zijn eerste ontwerpen in neo-stijlen, ontwikkelde hij een voorkeur voor een mengeling van chaletstijl en art-nouveaustijl. Voorbeelden zijn de villa's Emmaplein 6 en Zuiderpark 26 (beide uit 1904) in Groningen en boerderij 'Westerhouw' in Ulrum (1908). Hij ontwierp ook veel kantoor- en bedrijfspanden.

Bekend is zijn ontwerp van de winkelgalerij in de Brugstraat (1909-10). Huurman maakte tevens een uitbreidingsplan voor Assen en Zuidbroek, en een niet uitgevoerd plan voor de stad Groningen (1899).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.