kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Hankar

Paul Hankar, Belgische Architect, geboren op 11 december 1859,

Paul Hankar was als Belgisch architect een van de boegbeelden van de moderne architectuur op het einde van de 19de eeuw, samen met Victor Horta en Henry Van de Velde. Hij heeft vooral in Brussel en omgeving tal van woningen in die nieuwe stijl, art nouveau of Jugendstil, ontworpen.

Hankar introduceerde net als Horta heel wat voorwerpen uit gietijzer in zijn ontwerpen. Hij ontwierp ook vaak het hele interieur, met de stoelen, de tafels, ... Toch was het gebruik dat Hankar maakte van de materialen verschillend van die van Horta. Hij had eveneens veel oog voor details, zowel wat de materiaalkeuze als wat de opbouw van het gebouw betreft, maar hij maakte gebruik van eenvoudigere formules. Die kosten minder en konden gemakkelijker nagebootst worden.

Wat opvalt bij Hankar is dat hij een minder gefortuneerd publiek aantrok en dus verplicht was met beperktere middelen te werken. Daar ligt zijn grote waarde in de verspreiding van de art nouveau.

Architectenwoning Hankar (1893), Defacqzstraat 71,
Net als Horta bouwde Hankar een huis - dat dus ook zijn naam droeg - voor zichzelf. In de Defacqz-straat te Brussel vond hij een geschikte plaats om zijn minutieus en analytisch ontwerp uit te voeren.
Het Hankar huis springt in het oog door zijn graffiti, gebaseerd op het thema van dieren en planten, door de verscheidenheid van stenen in de gevel en door zijn ornamenten. Het bouwwerk is een mengeling van Romaanse (tweelingvensters) en gotische stijl.

Huis Zegers-Regnard (1895),

Huis en apotheek Peeters (1896),

Een van zijn belangrijkste bijdrage leverde hij tot de koloniale tentoonstelling van Tervuren (1897). Hem werd namelijk de taak opgedragen om de werken van de verschillende kunstenaars of fabricanten van meubels te coördineren.
Huis Renkin (1897, maar reeds afgebroken),

Woonhuis en atelier schilder Ciamberlani (1897-1898), Defacqzstraat 48,
Het huis valt op door de rondingen in de vensters. U vindt trouwens dezelfde ronding op de benedenverdieping van de aangrenzende woning, die eveneens voor een schilder door Hankar werd gerealiseerd.

Huis van de schilder René Janssens (1898),
Huis Kleyer (1898),
Huis-atelier Bartholomé (1898, maar helaas afgebroken),

Paul Hankar is gestorven in 1901.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.