kunstbus
Dit artikel is 17-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Saintenoy

Paul Saintenoy (Elsene, 19 juni 1862 - 18 juli 1952) was een Belgisch architect, leraar, architectuurhistoricus en schrijver.

Hij werd geboren in Elsene (Brussel) als zoon van architect Gustave Saintenoy en Adèle Cluysenaar en daardoor ook kleinzoon van Jean-Pierre Cluysenaar, de ontwerper van de overdekte Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. In 1881 begon hij een studie architectuur in Antwerpen, en kwam dan terug naar Brussel om zijn studie daar af te maken. Samen met Victor Horta en Paul Hankar staat hij onder sterke invloed van de Art Nouveau.

In 1897 kocht hij een woning in classicistische stijl en liet die uitbreiden en verbouwen. Het gebouw staat bekend als Hotel Saintenoy.

Omdat hij geïnteresseerd was in archeologie werkte hij een tijd als algemeen secretaris van de Société Royale de l'Archéologie de Bruxelles. In 1910 begon hij een carrière als leraar architectuurgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel, een rol die hij 30 jaar zal vervullen.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Saintenoy benoemd tot lid van de "Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen", waar hij een belangrijke rol speelde in de heropbouw van België na de oorlogsperiode.

Paul Saintenoy stierf in 1952 en werd begraven op de gemeentelijke Begraafplaats van Elsene. Zijn volledige verzameling kunstwerken liet hij na aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Belangrijke werken
. Apotheek Delacre, Hofberg 64-66 Brussel (1895) in Neoclassicistische/Neogotische stijl
. Hotel Baron Lunden, Louisalaan 81 Brussel (1898)
. Maison Losseau, rue de Nimy 37, Bergen (1899)
. Old England Department Store, Hofberg 2 Brussel (1899)

Andere werken
. Renovatie van het Hotel Ravenstein, Ravensteinstraat 1-3 Brussel (1894)
. Particuliere woning Brussel in opdracht van J. Van Ophem (1900)
. Gerechtsgebouw van Binche


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Saintenoy


Pageviews vandaag: 47.