kunstbus
Dit artikel is 14-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Wallot

Duitse architect, 26 juni 1841 Oppenheim am Rhein - 10 augustus 1912 Bad Schwalbach.

Reichstag, 1884-94, Berlijn
Van Paul Wallot. Bombastische neobarok.
De Rijksdag is altijd een weinig geliefd gebouw geweest. Zelfs keizer Wilhelm II, toch niet wars van een zekere opgeblazenheid, vond het gebouw 'het toppunt van smakeloosheid' en een 'zwetskraam'. - (grondwet bepaalde dat de volksvertegenwoordigers van de Rijksdag vrijwel geen echte macht konden uitoefenen. De regering en de rijkskanselier (in het begin Bismarck) waren alleen verantwoording verschuldigd aan de keizer. Het parlement van het relatief jonge keizerrijk kende eerst diverse noodhuisvestingen. Uiteindelijk gunde keizer Wilhelm I. het in 1884 een eigen gebouw, zij het buiten de toenmalige stadsgrenzen. De architect, Paul Wallot, moest voortdurend concessies doen aan de persoonlijke wensen van de keizer. - (keizer Wilhelm II. en talrijke ge├╝niformeerde vertegenwoordigers van het door Pruisisch gedachtegoed gedomineerde keizerrijk geopend. Maar door de toegenomen invloed van het parlement verscheen in 1916 toch nog de inscriptie boven de hoofdingang, die de architekt al bij de bouw gepland had: "Dem Deutschen Volke" ("Aan het Duitse volk").

In 1884 werd in het bloeiende Duitse rijk door Paul Wallot begonnen aan de bouw van een nieuw parlementsgebouw. Tien jaar later was hij klaar, en nu nog schittert de (aangepaste) Reichstag als een van de grootste trekpleisters van Berlijn en als vergaderruimte voor de Bundestag (de Duitse Tweede Kamer).

Na de Tweede Wereldoorlog was de Reichstag een vervallen ruïne. In 1961 werd het in versimpelde vorm opnieuw opgebouwd door Paul Baumgarten. Pas na de hereniging van Duitsland in 1990 werd besloten de Reichstag weer als parlementsgebouw te gebruiken. In 1994 begon de architect Sir Norman Forster met de renovatie, waarbij hij niet alleen lette op de toekomstige functie als parlementsgebouw, maar ook op de architectonische en historische waarde. Zo werd het wat het nu is: een groot gebouw in oude stijl, maar met een modern dak met in het midden de herkenbare nieuwe, ronde koepel (eerst was de 'koepel' een beetje piramide-achtig). - (www.haganum.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 741.