kunstbus
Dit artikel is 01-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Hoekstra

Pieter Mient Hoekstra (1922 - 2010) kreeg als architect een opleiding in de praktijk. Hij had in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten bij de architect Lucas Drewes (1870 - 1969) van het bekende Groninger architectenbureau Drewes & Kuiler. Drewes gaf Hoekstra in die periode les.

Na de oorlog probeerde Hoekstra nog korte tijd om zijn werk als architect te combineren met de avondopleiding van het Voortgezet Bouwkunst Onderricht in Groningen.

In 1950 ontstond in de provincie Groningen een uniek wederopbouwproject: het 1000 Woningenplan. Een idee van Huib Ottevanger, met doorzonwoningen volgens een en dezelfde tekening: dezelfde ramen, deuren, trappen; alles aangepast aan de eisen van de tijd. 31 gemeenten in Groningen sloten zich bij het woningenplan aan. Het ontwerp was van architectenbureau Drewes & Kuiler uit Groningen. Jan Kuiler had zich toen al helemaal teruggetrokken uit het bureau en de dagelijkse leiding lag bij de jonge architecten Jan Adam Por (1921 - 1967) en Pieter Mient Hoekstra. De eerste leidde de hoofdvestiging in Groningen, de tweede de vestiging in Appingedam (Por lijkt de hoofdverantwoordelijke voor het onderwep). In twee jaar tijd werden er in de 31 gemeenten 1165 woningen gebouwd.

Pieter Mient Hoekstra is later voor zichzelf begonnen. Hij vestigde zich in Glimmen. Naast de sociale woningen heeft Hoekstra ook bungalows, villa's en ruime twee-onder-één-kap woningen gebouwd in heel Nederland, maar vooral in Haren en Glimmen, zoals in het uitbreidingsplan Maarwold II in Haren (in de jaren zeventig). Merian Kroeze schreef hierover een masterscriptie: "Een modern dorp in het groen; de uitbreiding van Haren, 1945 - 1980".

Hoekstra specialiseerde zich ook in de bouw van vakantiebungalows, waartoe hij een filiaal opende in Turijn.

Websites:
• http://benohofman.nl/verhalen/1000-woningenplan

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.