kunstbus
Dit artikel is 10-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ponte-VecchioDe Ponte Vecchio (Italiaans: oude brug), is een Italiaanse middeleeuwse brug over de rivier de Arno in Florence. Op de brug bevinden zich winkeltjes (vooral juweliers) en een niveau hoger op de brug bevindt zich een gang die het de adel van destijds mogelijk maakte de oversteek te maken zonder zich met het normale publiek te mengen.

De brug zoals hij nu bestaat dateert van 1345 en is ontworpen door Neri di Fioravante (bouwmeester van de Santa Trinita in Florence, ook de Orsanmichele wordt wel aan hem toegekend). Daarvoor was er op de plaats van de Nieuwe Brug een houten brug gemaakt in de Romeinse tijd welke in 1333 verloren ging door brand/overstroming.

Op de Oude Brug, aan het beeld van Mars, werd in 1215 Buendelmonti vermoord, dat het startsein was voor de oorlog tussen de Welfen en de Ghibelijnen. Tijdens de 14e eeuw spoelde het oorspronkelijke Marzoccobeeld bij overstromingen weg. Donatello maakte een nieuw beeld dat later weggenomen werd en zich nu bevindt in het Bargello museum.

Er hebben zich altijd al 'winkeltjes' bevonden op de brug die hun goederen op een tafel uitstalden na autorisatie van de bargello, een soort van burgemeester, een magistraat en een politieagent. De slagers, looiers en smeden die hier hun werkplaats hadden, gebruikten de rivier als stortplaats voor hun afval.

Om het imago van de brug wat op te krikken had Cosimo I de Medici in 1539 de slagers en leerlooiers verboden nog handel te drijven op de brug. De werkplaatsen en winkels werden verbouwd en daarna aan edelsmeden verhuurd. Florence heeft hierin een lange traditie en menig kunstenaar begon zijn loopbaan als goudsmid, te beginnen met Ghiberti en Donatello en eindigend met Benvenuto Cellini. Deze laatste bleef heel zijn leven edele metalen bewerken. Zijn buste kreeg in 1900 een plaatsje midden op de brug.

Het woord bankroet zou zijn wortels hebben op de Ponte Vecchio. Wanneer een koopman zijn standplaats niet meer kon betalen, werd zijn tafel ("banca") waarop hij zijn koopwaar had uitgestald stukgeslagen ("rotta", gebroken) door soldaten. Deze handeling werd "bancarotta" genoemd.

De Corridoio werd in opdracht van Cosimo I de' Medici van de beroemde Medici familie die heerste over Florence gebouwd door Giorgio Vasari in 1565 om het hen mogelijk te maken om van het Palazzo Vecchio zo naar het Palazzo Pitti te lopen zonder dat zij zich hoefden te mengen met het gewone volk.

Aan het einde van de brug staat de Manellitoren die tijdens de middeleeuwen werd gebouwd om de brug te verdedigen. De Manelli's weigerden hardnekkig de toren af te breken om plaats te maken voor de Corridoio. Deze loopt dan ook, door balken gestut, om de toren heen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Ponte Vecchio niet vernietigd door de Duitse bezetters die zich begonnen terug te trekken op 4 augustus 1944, terwijl al de andere bruggen dat wel waren. De toegang tot de Ponte Vecchio was gesloten door de vernielde gebouwen aan beide zijden van de brug. Dit naar verluidt op een bevel van Hitler.

De winkels zijn langs de brug gebouwd en hangen er deels over. Tegen de stormvloed van 1966 bleken ze minder bestand te zijn dan de brug. Een fortuin aan goud verdween in de rivier. Sindsdien heeft men alles uitstekend gerestaureerd.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ponte_Vecchio.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 726.