kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob Krier

Rob Krier (1938)Rivierenbuurt - 't Haegsch Hof

Luxemburgse architect en beeldhouwer, geboren in 1938 te Grevenmacher in Luxemburg.

Krier ... ontwikkelde zich tot een traditionalist pur sang - wars van spektakel, dienstbaar, want architectuur en stedenbouw horen onder de toegepaste kunsten. 'Normaal' is het sleutelwoord in zijn ontwerpen. Hij hanteert nog een paar begrippen waar vroeger vloek en verbanning op stond, zoals 'vredig', 'gezellig', 'vriendelijk', 'gemoedelijk'. Krier wil terug naar de menselijke maat. Met binnenpleintjes, torens en poorten: woonbuurt en ridderburcht ineen. ... Zijn fans vinden zijn stedenbouw en woningontwerpen een verademing, een terugkeer naar kleinschaligheid en menselijke maat - vredig, gezellig, vriendelijk, gemoedelijk. De tegenstand spreekt van Anton Pieck-architectuur, Disneyland, decorbouw en bruine-kroeg-nostalgie. ... ( De Volkskrant, 24-03-2006, boekbespreking door Nell Westerlaken )

Biografie
1959-1964 Studie Architectuur aan de Technische Universiteit van München, Duitsland.

Na zijn studie gaat hij van 1965-1970 een samenwerkingsverband aan met O.M. Ungers, Keulen/Berlijn, en met Frei Otto, Berlijn/ Stuttgart, Duitsland.

Sinds 1972 heeft Krier een Bureau in Montpellier, Frankrijk, in samenwerking met Nicolas Lebunetel.

- 1973-1975 Wetenschappelijk hoofdmede werker aan de Universiteit van Stuttgart, Duitsland

- 1975 Gastdocent aan de École Polytechnique Fédérale Lausanne, Zwitserland.

- 1976-1998 Professor aan de Technische Universiteit van Wenen, Instituut voor Architecturaal Ontwerp, Oostenrijk.

Rob Krier had van 1976 tot 1993 een bureau in Wenen, Oostenrijk.

- 1986 Gastdocent aan Yale University, New Haven, Verenigde Staten.

- Sinds 1993 heeft hij Bureau in Berlijn, Duitsland,in een vennootschap met Christoph Kohl.

- Rob Krier werkt eveneens als beeldhouwer. Zijn beeldhouwwerk is voornamelijk te bezichtigen in publieke ruimtes.

"Bepalend voor de waarde van het ontwerp is het feit of je erin thuis voelt. Eeuwen lang is er aan steden gebouwd. We zouden meer gebruik moeten maken van de kennis die we hebben opgedaan van het bouwen van steden in het verleden. Vooral de organische groei bepaalt de charme van een stad. Een stad is opgebouwd uit individuele huizen, burgerhuizen van niet-academici, die samen een lokale architectuur hebben geschapen. Wij zijn bijna allen academici, en zie wat we bouwen! Je kunt toch geen woningen bouwen in een 150 meter lange gevel, verdiepingen hoog. Dit heeft totale anonimiteit tot gevolg. Dit zie je ook in projecten van Le Corbusier. Met een zaklantaren moet de bewoner hun woning voor bezoekers uitlichten. Huizen worden alleen onderscheiden door grote nummers, niet door het huis zelf. Hoe komen we in hemelsnaam aan zo'n woningbouwideologie. Het is een goedkope manier om het woningaanbod te vergroten. Deze massawoningbouw heeft meer weg van kazernes, zoals de woningbouw die in Zuid-Afrika gerealiseerd werd en de heimatbau uit nazi-Duitsland. Het is jammer dat we voor onze kinderen geen mooie, aangename steden en huizen achter laten".

Resident Den Haag
Rob Krier is één van de Architecten die verantwoordelijk is geweest voor de Resident. Een nieuwe wijk tussen Herengracht, Oranje Buitensingel en de Fluwelen Burgwal. Het vormt de overgang van de laagbouw van het historische centrum naar de hoogbouw van het zakencentrum rond het Centraal Station. Kenmerkend voor De Resident zijn de ambachtelijke gevels, de gezellige wandelstraten en veel fraai groen. Als geen ander is Rob Krier in staat om ieder gebied dat hij onder handen neemt een vertrouwde maar toch verrassende sfeer te geven.

Rivierenbuurt Den Haag
Krier staat bekend als een traditionalist. In zijn visie voor de Rivierenbuurt zie je dan ook net als bij de Resident een mix van 'oud en nieuw': de klassieke bouwstijlen en sfeer van oude steden worden gecombineerd met moderne architectuur. Voor de Rivierenbuurt heeft Krier stadswoningen die de sfeer uitademen van Oudhollandse grachtenpanden met moderne appartementen in petto.

De Luxemburgse architect Rob Krier mag dan heel Nederland zo langzamerhand hebben voorzien van zijn neo-traditionele architectuur, op veel waardering van zijn Nederlandse collega's, maar ook van critici, hoeft hij niet te rekenen. Nederlandse architecten vinden zijn werk maar romantisch en reactionair, een herhaling van oude architectuur. Hun grootste bezwaar is nog dat het werk van Krier niet hedendaags is. In plaats van een helder en transparant gebouw, ontwerpt Krier truttige huizen die niet passen in onze moderne tijd en meer op hun plaats zijn in een openluchtmuseum. Maar ondertussen vindt het publiek het allemaal prachtig en Krier is daarom ook razend populair bij gemeentebesturen die in de rij staan om het bureau Krier Kohl Architekten.

Websites en documenten: www.classic.archined.nl, www.aorta.nu, Hilde de Haan: Rob Krier. De aangename stad, Art-nl, January 2003., Vroeger als nieuw - Door Willem Ellenbroek, de Volkskrant, 27.03.2003, Contour_0203.pdf, De mythe van Brandevoort

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.