kunstbus
Dit artikel is 29-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rogelio Salmona

Rogelio Salmona (1929-2007)

De internationaal vermaarde Colombiaanse architect Rogelio Salmona is woensdag 3 oktober 2007 op 78-jarige leeftijd overleden. Salmona verhuisde op 2-jarige leeftijd met zijn ouders uit Parijs naar Bogota, de stad waarop hij later als architect een belangrijk stempel drukte. Zijn werk wordt gekenmerkt door de rode baksteen.

Salmona accepteerde bijna nooit opdrachten voor gebouwen buiten Bogota, al deed hij enkele projecten in Spanje en ontwierp hij een huis voor Gabriel Garcia Marquez in Cartagena. Als architectuurstudent ontmoette hij in 1948 in Bogota Le Corbusier, met wie hij terugkeerde naar Parijs en de daaropvolgende tien jaar samenwerkte.

In 2003 kreeg Salmona de Alvar Aalto-medaille, een prestigieuze architectuurprijs. In 1998 was hij een van de ontvangers van de Prins Claus Prijs.

Salmona leed al geruime tijd aan kanker, maar werkte desondanks tot op het laatst door. Later dit jaar wordt in Bogota het door hem ontworpen cultureel centrum Gabriel Garcia Marquez in gebruik genomen, dat 9.500 vierkante meter in beslag neemt.Pageviews vandaag: 524.