kunstbus
Dit artikel is 11-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudy Uytenhaak

Nederlandse architect, geboren 17 april 1949 te Amsterdam.

Oprichter van Rudy Uytenhaak Architectenbureau BV Rudy Uytenhaak ontwierp met zijn architectenbureau veelal projecten waarbij complexiteit, context en schaal belangrijke elementen zijn. Hij ontwierp bijvoorbeeld verschillende universiteitsgebouwen, onder andere voor de Universiteit van Amsterdam, TU Eindhoven en de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij won verschillende prijzen, was geruime tijd redacteur van het blad Forum en gaf les aan de Academie van Bouwkunst en de TU Eindhoven.

Bekende gebouwen van zijn hand zijn het VROM-kantoor naast station Haarlem en woongebouw 'Droogdok' naast Amsterdam Centraal, het Stadskantoor te Goes, wooncomplex La Fenêtre in Den Haag, Olympisch Kwartier te Amsterdam, studentenwoningen Uithof te Utrecht, Cascade en Technologiegebouw TU-Eindhoven, Huis voor Schoone Kunsten in Apeldoorn, de nieuwbouw aan de Posthoornsbredehoek in Zwolle.

Opleiding: 1967-73 Architectonisch stedebouwkundig ontwerpen aan de TH Eindhoven. Zijn studie over de Berlijnse architect Bruno Taut werd kort na zijn afstuderen gepubliceerd in het tijdschrift Forum, waarvan hij tussen 1978 en 1984 redacteur was.

In 1980 richtte hij zijn eigen architectenbureau op, dat op dit moment meer dan veertig medewerkers telt.

Hij was als hoogleraar architectonisch stedenbouwkundig ontwerpen verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (1990-1993).

Rudy Uytenhaak (1949) is sinds 2003 praktijkhoogleraar Woningbouw aan de faculteit bouwkunde in Delft.
prof.ir.R.H.M. Uytenhaak onderzoekt de relatie tussen woningbouw en de stad, waarbij de vraag 'Hoe gaan we zorgvuldig om met schaarse ruimte?' centraal staat. In de maatschappij is een groeiende behoefte aan ruimte. Uytenhaak vindt dat het de rol van de architect is om te bekijken hoe die ruimte verbeeldingrijk en verstandig gerealiseerd kan worden. Daarbij moet volgens hem niet, zoals in het verleden, ingezet worden op een paar oplossingen, want dan ziet Nederland er straks overal hetzelfde uit en is alles volgebouwd. Er zou juist een scala aan creatieve oplossingen moeten zijn, waardevol voor zowel mens als landschap. Binnen de leerstoel is hij verantwoordelijk voor het deelonderzoek 'Rethinking the housing neighbourhood', dat zich richt op nieuwe concepten voor woning en woonbuurt die bijdragen aan de attractiviteit van de stad. Het omzetten van praktijkkennis naar modellen speelt hierbij een grote rol. Daarnaast geeft Uytenhaak colleges in de bachelorfase, waaronder de eerstejaars lezingenreeks over architectonische basisbegrippen.

Uytenhaak won onder meer de Wibautprijs (1993), de Bronzen Bever (1994) en de Themaprijs Duurzaam Architect van het jaar (2006).

Rudy Uytenhaak architect van het jaar 2008
Architectenbureau Rudy Uytenhaak uit Amsterdam is gekroond tot 'Architect van het Jaar.' Het kreeg de onderscheiding onder meer voor het ontwerp van de Nederlandse ambassades in Jordanië en Australië. JagerJanssen Architecten won de door Architectenweb geïnitieerde Publieksprijs.
De bekendmaking nam plaats in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. De jury - bestaande uit Machiel van Dorst, Bernard Hulsman en Robert Winkel - prees het bureau van Rudy Uytenhaak omdat het al jaren veel werk van duurzaamheid maakt. Bovendien uitte de jury bewondering voor de intensieve studie van het bureau naar 'verdichting' en prees de volharding van Uytenhaak om dit thema in de politiek aan te kaarten. Aan de 'hoofdprijs' - die vorig jaar werd ingesteld door ArchitectenWerk - is een geldbedrag van 5000 euro aan verbonden.
De stemming van de Publiekprijs verliep via Architectenweb.nl. De pagina werd maarliefst zesduizend keer bezocht. Er werden 1.382 stemmen uitgebracht, waarvan meer dan 28 % op JagerJanssen Architecten. Het Rotterdamse bureau werd gevolgd door Paul de Ruiter uit Amsterdam (17,9%) en Faro Architecten uit Lisserbroek en Zutphen (16,6%).
Naast de prijs voor de architect van het jaar en de publieksprijs werden ook nog categorieprijzen verdeeld. In de categorie Large (bureaus groter dan 20 fte won Rudy Uytenhaak. Winnaar in de categorie Medium (bureaus van 5-20 fte) was Marlies Rohmer, Amsterdam. De prijs in de categorie Small (bureaus tot 5 fte) ging naar JagerJanssen Architecten. Er waren 24 inzendingen.
Bron: ArchitectenWerk (www.architectenweb.nl)


Websites:
. www.architectenweb.nl
. www.skyscrapercity.info


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 855.