kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sanaa

Sanaa: Kazuyo Sejima (°1956, Ibaraki) en Ryue Nishizawa (°1966, Tokio)

Japanse avant-garde architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa werken sinds 1995 samen onder de naam Sanaa (Sejima And Nishizawa Associated Architects). Sejima werd ooit opgeleid door Toyo Ito en is na Itsuko Hasegawa de belangrijkste vrouwelijke architect van Japan.

SANAA behoort tot de meest innovatieve architectenbureaus van Japan. Het werk valt in eerste instantie op door de geweldige transparantie die bereikt wordt door het gebruik van lichte materialen zoals glas, geperforeerd staal en golfplaat. Maar ook wordt de architectuur van de jonge Japanners gekenmerkt door heldere vormen en eenvoudige oplossingen voor complexe programma's. Hun haast efemere realisaties zijn minimalistisch, technisch geavanceerd en bouwtechnisch uitdagend. Sanaa werkt regelmatig samen met de Italiaanse fotograaf Walter Niedermayr (°1952, Bolzano).

Tot hun indrukwekkende portfolio behoren de 'Dior Building' in Tokio (2003) en het '21st Century Museum for Contemporary Art' in Kanazawa (2004).

Eén van de eerste gebouwen van SANAA in Nederland is het theater in Almere (2001-2003) theater maar huisvest ook een centrum voor kunstzinnige vorming. Het complex is een belangrijke component van het Masterplan voor Almere van OMA (Office for Metropolitan Architecture). Basisvorm voor het gebouw is een rechthoek, die onderverdeeld is in kleinere rechthoeken. Opvallend in deze opzet is dat er geen onderscheid is tussen ruimten en gangen. In het ontwerp voor een museum voor hedendaagse kunst in Kanazawa is deze hiërarchieloze organisatie van de ruimte ook te zien. De cirkelvorm van het terrein impliceert dat de toegang vanuit elke richting gelijk is. Met het grondige onderzoek in ruimte en materialen levert SANAA een verfrissende bijdrage aan zowel de Japanse als de internationale architectuur.

Momenteel werken zij aan zeer prestigieuze bouwopdrachten, onder meer het New Museum in Manhattan, New York (opening 2007) en de 'Dépendance du Louvre' in het Franse Lens (opening 2009).

In 2005 wordt door SANAA in Almere een Theater en Centrum voor Kunstzinnige Vorming gebouwd, geheel naar Japans ontwerp.

Kazuyo Sejima (Japan, 1956) studeerde aan de Japan Woman's University. Na het afronden van haar studie in 1981 heeft ze voor het bureau van Toyo Ito gewerkt en in 1987 heeft ze haar eigen bureau Kazuyo Sejima & Associates opgericht. Met haar werk heeft ze diverse prijzen op het gebied van industriële vormgeving en ontwerpen voor woonhuizen gewonnen. In 1994 presenteerde ze '12 Projects' in MA Gallery in Tokyo. Vanaf 1995 werkt ze samen met Ryue Nishizawa aan een groot aantal projecten. Sejima doceert aan de Japan Women's University en het Technical Institute in Tokyo.
Zie ook www.classic.archined.nl Kazuyo Sejima in het BiA

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.